Musaka je jelo koje se brzo i lako priprema, a može da zadovolji zahteve i najvećeg sladokusca. Jer, kad se na sto iznese tepsija iz koje se širi bogat miris jela pečenog u rerni, svako će se sa zadovoljstvom prihvatiti noža i viljuške.

Musaka od mlevenog mesa i krompira

Sastojci:

♦ 500 g mlevene junetine

♦ 1 kg krompira

♦ 1 jaje

♦ 250 ml mleka

♦ 100 g butera

♦ glavica luka

♦ 50 g sira

♦ so, biber

Priprema:

1. Oljuštite krompir i obarite ga u slanoj vodi. Ocedite vodu, zatim dodajte 50 g butera i napravite pire.

2. Zagrejte mleko i sipajte ga u pire. Mešajte dok ne dobijete homogenu masu.

3. Oljuštite i sitno naseckajte luk. Dinstajte ga na buteru, dok ne dobije zlatnu boju.

4. Dodajte mleveno meso i sve dobro izdinstajte, neprekidno mešajući, da razbijete grudvice. Posolite i preručite u veću posudu.

5. Kada se izdinstano meso prohladi, razbijte u njega jaje i dobro promešajte.

6. Podmažite vatrostalnu posudu buterom, rasporedite dinstano mleveno meso, a preko njega krompir pire.

7. Zapecite 15 minuta, zatim izvadite i pospite narendanim sirom, pa vratite u rernu na još 5 minuta.

Musaka od piletine i povrća

Sastojci:

♦ 350 g pilećeg filea

♦ glavica crnog luka

♦ 1 slatka paprika

♦ 2 stabljike celera

♦ 150 ml mleka

♦ 100 g sira

♦ 1 jaje

♦ so, biber

Priprema:

1. Obarite pileći file u slanoj vodi.

2. Skuvano belo meso isecite na kockice.

3. Očistite svo povrće. Luk nasecite na rebarca, a papriku i celer na kockice.

4. Dinstajte luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte papriku i celer.

5. Pomešajte izdinstano povrće s naseckanim mesom i sve stavite u posudu za pečenje.

6. Dobro izmešajte jaje s mlekom i sirom, pa sve to prelijte preko mesa i povrća. Pospite narendanim sirom.

7. Zapecite u rerni 15 minuta.

Musaka od brokolija i sira

Sastojci:

♦ 500 g brokolija

♦ 5 jaja

♦ 300 g pavlake

♦ 200 g tvrdog sira

♦ 2 supene kašike butera

♦ 2 supene kašike prezle

♦ so, biber

Priprema:

1. Obarite brokoli u slanoj vodi.

2. Pomešajte jaja, pavlaku i narendani sir, so i biber.

3. Podmažite posudu za pečenje buterom, pospite prezlom, poređajte brokoli i prelijte smesom od jaja.

4. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.

Musaka od testenine i šunke

Sastojci:

♦ 150 g testenine

♦ 200 grama šunke

♦ 4 supene kašike butera

♦ 3 jajeta

♦ 150 g pavlake

♦ 200 g graška

♦ 150 g sira

♦ 1 čen belog luka

♦ so, biber

Priprema:

1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi. Zatim ocedite od vode i dodajte buter.

2. Isecite šunku na komadiće i malo je propržite s belim lukom.

3. Ulupajte jaja s pavlakom, dodajte sir i dobro izmešajte.

4. U zasebnoj posudi pomešajte testeninu, grašak i šunku, a zatim sve preručite u pleh.

5. Prelijte pavlakom s jajima, pospite narendanim sirom i zapecite oko 15 minuta.

Musaka od pirinča i pečuraka

Sastojci:

♦ 500 g pirinča

♦ 2 jajeta

♦ 250 g tvrdog sira

♦ 500 g šampinjona

♦ 2 glavice luka

♦ so, biber

Priprema:

1. Skuvajte pirinač u slanoj vodi.

2. Pečurke isecite na listiće, a luk očistite luk i sitno iseckate.

3. Ispržite luk, a zatim i pečurke.

4. Izmešajte pirinač s polovinom sira, koji ste prethodno krupno narendali.

5. U podmazan pleh stavite polovinu pirinča, zatim pečurke s lukom, a zatim preostali pirinač. Pospite drugom polovinom narendanog sira i ukrasite sa nekoliko pečuraka.

6. Zapecite 15 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Uspešna žena