Musaka je jelo koje se brzo i lako priprema, a može da zadovolji zahteve i najvećeg sladokusca. Jer, kad se na sto iznese tepsija iz koje se širi bogat miris jela pečenog u rerni, svako će se sa zadovoljstvom prihvatiti noža i viljuške.
Musaka od mlevenog mesa i krompira
Sastojci:
♦ 500 g mlevene junetine
♦ 1 kg krompira
♦ 1 jaje
♦ 250 ml mleka
♦ 100 g butera
♦ glavica luka
♦ 50 g sira
♦ so, biber
Priprema:
1. Oljuštite krompir i obarite ga u slanoj vodi. Ocedite vodu, zatim dodajte 50 g butera i napravite pire.
2. Zagrejte mleko i sipajte ga u pire. Mešajte dok ne dobijete homogenu masu.
3. Oljuštite i sitno naseckajte luk. Dinstajte ga na buteru, dok ne dobije zlatnu boju.
4. Dodajte mleveno meso i sve dobro izdinstajte, neprekidno mešajući, da razbijete grudvice. Posolite i preručite u veću posudu.
5. Kada se izdinstano meso prohladi, razbijte u njega jaje i dobro promešajte.
6. Podmažite vatrostalnu posudu buterom, rasporedite dinstano mleveno meso, a preko njega krompir pire.
7. Zapecite 15 minuta, zatim izvadite i pospite narendanim sirom, pa vratite u rernu na još 5 minuta.
Musaka od piletine i povrća
Sastojci:
♦ 350 g pilećeg filea
♦ glavica crnog luka
♦ 1 slatka paprika
♦ 2 stabljike celera
♦ 150 ml mleka
♦ 100 g sira
♦ 1 jaje
♦ so, biber
Priprema:
1. Obarite pileći file u slanoj vodi.
2. Skuvano belo meso isecite na kockice.
3. Očistite svo povrće. Luk nasecite na rebarca, a papriku i celer na kockice.
4. Dinstajte luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte papriku i celer.
5. Pomešajte izdinstano povrće s naseckanim mesom i sve stavite u posudu za pečenje.
6. Dobro izmešajte jaje s mlekom i sirom, pa sve to prelijte preko mesa i povrća. Pospite narendanim sirom.
7. Zapecite u rerni 15 minuta.
Musaka od brokolija i sira
Sastojci:
♦ 500 g brokolija
♦ 5 jaja
♦ 300 g pavlake
♦ 200 g tvrdog sira
♦ 2 supene kašike butera
♦ 2 supene kašike prezle
♦ so, biber
Priprema:
1. Obarite brokoli u slanoj vodi.
2. Pomešajte jaja, pavlaku i narendani sir, so i biber.
3. Podmažite posudu za pečenje buterom, pospite prezlom, poređajte brokoli i prelijte smesom od jaja.
4. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.
Musaka od testenine i šunke
Sastojci:
♦ 150 g testenine
♦ 200 grama šunke
♦ 4 supene kašike butera
♦ 3 jajeta
♦ 150 g pavlake
♦ 200 g graška
♦ 150 g sira
♦ 1 čen belog luka
♦ so, biber
Priprema:
1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi. Zatim ocedite od vode i dodajte buter.
2. Isecite šunku na komadiće i malo je propržite s belim lukom.
3. Ulupajte jaja s pavlakom, dodajte sir i dobro izmešajte.
4. U zasebnoj posudi pomešajte testeninu, grašak i šunku, a zatim sve preručite u pleh.
5. Prelijte pavlakom s jajima, pospite narendanim sirom i zapecite oko 15 minuta.
Musaka od pirinča i pečuraka
Sastojci:
♦ 500 g pirinča
♦ 2 jajeta
♦ 250 g tvrdog sira
♦ 500 g šampinjona
♦ 2 glavice luka
♦ so, biber
Priprema:
1. Skuvajte pirinač u slanoj vodi.
2. Pečurke isecite na listiće, a luk očistite luk i sitno iseckate.
3. Ispržite luk, a zatim i pečurke.
4. Izmešajte pirinač s polovinom sira, koji ste prethodno krupno narendali.
5. U podmazan pleh stavite polovinu pirinča, zatim pečurke s lukom, a zatim preostali pirinač. Pospite drugom polovinom narendanog sira i ukrasite sa nekoliko pečuraka.
6. Zapecite 15 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Uspešna žena
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu