Kult hrane u Italiji deo je kulturnog identiteta, a turistički bonton Italije podrazumeva naročito uvažavanje gastronomske kulture i njenog veličanstva – hrane.

Pravi putnik uvažava lokalne običaje, kulturu, gastronomiju, poštuje domaćine, specifičnosti sredine, pravila lepog ponašanja i vodi računa kako ne bi nenamerno uvredio svoje domaćine.

U Italiji hrana je deo kulturnog identiteta i najčešće greške koje turisti prave tiču se neuvažavanja gastronomske kulture.

Lokalne specijalitete najbolje je probati u malim porodičnim osterijama i tratorijama, jeftinijim i manje formalnim od klasičnih restorana. Nepisano pravilo je da lokalne specijalitete probate tamo gde jedu lokalci i u vreme kada obeduje lokalno stanovništvo.

Ugostiteljski objekti obično rade dvokratno, najčešće od 9 do 15h i od 17 do 24h, neki su zatvoreni nedeljom. Izuzetak su restorani i radnje u tržnim centrima, koji rade svakog dana osim državnim praznicima.

O doručku i ručku smo vas informisali u prethodnim tekstovima, a sad je na red došla večera.

Njeno veličanstvo pica je nacionalno jelo i jedna od prvih asocijacija na Italiju. Služi se za večeru, te su picerije zatvorene do popodne.

Kečap, majonez ili slični dodaci na pici ozbiljno su svetogrđe.

Kada se naručuje, smatra se kulinarskim grehom da dve polovine budu različite vrste. To nije u duhu italijanske kuhinje i ovakav koncept italijanski pica-majstori ne prepoznaju.

U Italiji se ne večera pre osam sati. Na jugu zemlje često i kasnije, u devet ili deset uveče.

https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/sa-domacim-korama-napravite-prave-lazanje/

https://www.stvarukusa.rs/pite-i-slana-testa/pica-sa-cetiri-vrste-sira-uzivajte-u-spoju-neverovatnih-ukusa-video/

https://www.stvarukusa.rs/hleb-i-peciva/testo-koje-ne-narasta-pizza-gotova-za-15-minuta/

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: p.s.languagecafe