Seckanje:


Sastojci:

1 kg mesa divljeg vepra (but ili kare) u jednom komadu, - 250 ml suvog crnog vina, - 50 gr slanine, - 2 kašike svinjske masti, - 2 glavice crnog luka, - 125 ml sirćeta, - 2 kašičice paradajz pirea, - 2 lorbera, - 1 veza peršuna, - 4 zrnca bahara - so, biber - bareni krompir po želji (za garnirung)

Crni luk nasečemo na krupno (može i na kolutove), peršun iseckamo srednje sitno.

Marinada i mariniranje:

U 1/2 litra posoljene vode stavljamo luk, peršun, lorber i bahar. Kuvamo dok luk ne omekša, dodajemo sirće i sklanjamo sa šporeta. Marinada mora dobro da se ohladi!

Meso očistimo od kožica i opni i potopimo u marinadu. Držimo ga u frižideru 48 sati, povremeno ga okrećući da bi upilo sve začine.

Priprema:

Meso vadimo iz marinade, špikujemo slaninom i natrljamo biberom (ako marinada nije bila dovoljno slana, dodajemo i so). U tiganj stavljamo mast i dobro propržimo komad sa svih strana (da uhvati koricu). Zatim ga stavljamo u glineni sud, dolivamo marinadu, stavljamo poklopac, ubacujemo u (hladnu) rernu, okrećemo na 150 stepeni i tu ostaje 2 do 2,5 sata. Po potrebi povremeno dolivamo vodu. Kada meso omekša, vadimo ga, sečemo na komade debljine 1cm (potrebna je velika, jaka viljuška i veoma oštar nož, da bi komadi ispali pravilni) i ponovo vraćamo u glineni sud. U sud dodajemo vino i paradajz-pire, razmućen u malo vode. Vraćamo u rernu i kuvamo dok se sos ne zgusti. Kada bude gotovo, vadimo meso, a sos propasiramo.