Odličan vikend ručak.
Sastojci:
- 1,3 kg pilećeg belog mesa i bataka
- so, biber
- 6 tankih traka slanine
- 230 g šampinjona
- 1 velika šargarepa
- 2 crna luka
- 2 čena belog luka, mlevena
- 1 kašika paradajz pirea
- 2 kašike brašna
- 2 šolja crnog vina
- 1 šolja pilećeg bujona (kocka)
- 1 kašika brendija
- malo timijana
- 3 kašike putera
- svež peršun
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Piletinu posolite i pobiberite. Ispržite slaninu dok ne postane hrskava. U plitkoj i velikoj šerpi pržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i u istoj šerpi na malo ulja propržite iseckane pečurke, luk i šargarepu. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još minut. Zatim u to sipajte paradajz pire i promešajte, a zatim dodajte brašno i mešajte sve dok se lepo ne sjedini. Postepeno sipajte vino, supu, pa brendi. Vratite piletinu i slaninu u šerpu. Dodajte timijan, posolite i pobiberite i ostavite da proključa. Nakon ključanja pokriti poklopcem i staviti u rernu. Kuvajte dok se piletina ne bude gotova nekih 30 minuta. Izvadite piletinu iz lonca i stavite na tanjir. Vratite lonac na ringlu da se kuva na srednjoj temperaturi, dodajte puter i dinstajte dok se sos ne zgusne, oko 10 minuta. Kada se sos zgusne vratite piletinu u rernu.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno