Odličan vikend ručak.

Sastojci:

  • 1,3 kg pilećeg belog mesa i bataka
  • so, biber
  • 6 tankih traka slanine
  • 230 g šampinjona
  • 1 velika šargarepa
  • 2 crna luka
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 2 kašike brašna
  • 2 šolja crnog vina
  • 1 šolja pilećeg bujona (kocka)
  • 1 kašika brendija
  • malo timijana
  • 3 kašike putera
  • svež peršun

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Piletinu posolite i pobiberite. Ispržite slaninu dok ne postane hrskava. U plitkoj i velikoj šerpi pržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i u istoj šerpi na malo ulja propržite iseckane pečurke, luk i šargarepu. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još minut. Zatim u to sipajte paradajz pire i promešajte, a zatim dodajte brašno i mešajte sve dok se lepo ne sjedini. Postepeno sipajte vino, supu, pa brendi. Vratite piletinu i slaninu u šerpu. Dodajte timijan, posolite i pobiberite i ostavite da proključa. Nakon ključanja pokriti poklopcem i staviti u rernu. Kuvajte dok se piletina ne bude gotova nekih 30 minuta. Izvadite piletinu iz lonca i stavite na tanjir. Vratite lonac na ringlu da se kuva na srednjoj temperaturi, dodajte puter i dinstajte dok se sos ne zgusne, oko 10 minuta. Kada se sos zgusne vratite piletinu u rernu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs