1. Prvo rastopiti puter i ostaviti ga da se prohladi. U međuvremenu špargle oprati, oljuštiti i odseći im suvišne, drvenaste krajeve. Spustiti špargle u ključalu vodu, koja je prethodno posoljena i blago zašećerena. Kuvati oko 15 minuta.

2. Za holandeze sos razmutiti žumance u šerpici uz dodatak vina i mrvice soli. Šerpicu staviti u veću šerpu u kojoj ključa voda i tako, na pari, mutiti žumanca dok se ne dobije kremasti sos. Izvaditi šerpicu iz vode i sada u sos, malo po malo, umešati prohlađeni, prethodno rastopljeni maslac. Začiniti dobijeni holandeze sos: posoliti, pobiberiti i dodati po ukusu još malo vina.

3. Izvaditi špargle iz vode i ocediti ih. Servirati špargle uz dimljeni losos i holandeze sos. Kao prilog, po želji poslužiti bareni krompir. Ukrasiti listićima svežeg peršuna i bosiljka.


Sastojci:

200 g putera
1,5 kg belih špargli
so
šećer
4 žumanca
4 kašike belog vina
mleveni beli biber
400 g dimljenog lososa