1. Izmešati ulje, soja sos i med. Iseckati beli luk i umešati. Marinadu posoliti, pobiberiti i začiniti čilijem. Ribu kratko proprati, posušiti i iseći na krupne kocke. Potopiti je u marinadu, da odstoji 10 minuta. Tokom mariniranja, okrenuti jednom ribu.
2. U međuvremenu oprati i očistiti povrće. Papriku iseći na krupne komade, a tikvicu na deblje kolutove.
3. Izvaditi ribu iz marinade, ocediti i nanizati na nauljene ražnjiće, naizmenično sa škampima, paprikom, ananasom i tikvicom. Peći na roštilju ili gril tiganju oko 8 minuta, uz stalno premazivanje marinadom.
SUPERSAVET:
Ribu ne treba dugo peći – kad bele, koagulisane belančevine počnu da cure iz mesa, onda je vreme da je skinete sa roštilja. U suprotnom, umesto sočne ribe, imaćete nešto tvrdo i žilavo, a što je prava šteta kad je u pitanju bakalar.