Proja je i danas “gost” mnogobrojnih trpeza i gotovo sastavni deo srpskog predjela ili mezea. Međutim, za većinu modernih varijanti ovog jela ne bi se moglo reći da spadaju u pravu, autentičnu proju. U čemu je razlika? U sastojcima. Naime, u staru proju ne idu jaja, sir, jogurt a ni meso. Ona se pravi od tri sasvim jednostavna sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode.
Pročitajte i Slatka proja
Za one koji žele da se oprobaju u pravljenju prave ili seljačke proje evo i recepta: U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jednom kašičicom soli. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću i staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, i peći oko 15-20 minuta. Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Ekstra savet: Proju služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, prebranac ili punjene paprike.
Pročitajte i Domaća rolovana proja
Kada vam sledeći put ponestane kulinarske inspiracije, setite se nekog od ovih starih specijaliteta. Sigurni smo da će vam njihova jednostavna priprema prijati, a jedinstven ukus obradovati. I na kraju, ne samo da ćete uživati i jesti nešto zdravo, već ćete porodicu i prijatelje iznenaditi novim i originalnim specijalitetima!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: serbia.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem