Semenke lana bogate su omega - 3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protivupalna svojstva. Ali, da bi ih telo moglo iskoristiti, semenke moraju biti sveže mlevene (npr. u mlinu za kafu) jer već deset minuta nakon mlevenja njihova hranjiva vrednost opada.
Protiv upale i svraba kože - kuvati dve kašičice semenki lana u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procediti. Ispirati sva inficirana ili upaljena mesta na koži.
Obloge za čireve - platnenu vrećicu napuniti sa 100 g semena lana do polovine, kratko prokuvati u 1/2 l vode i ocediti. Na čir staviti što topliju vrećicu i držati dok se ne ohladi. Postupak se može ponoviti ponovnim zagrevanjem vrećice.
Za bolju probavu - zgnječiti 125 g svežeg sira i pomešati s rendanom jabukom. Dodati kašiku semenki lana i kašičicu meda. Uzimati kao jutarnji ili večernji obrok.
Marmelada od lana protiv zatvora - samleti ili grubo zdrobiti 2 - 3 kašike semenki lana i pomešati s 2 kašičice marmelade. protiv zatvora uzimati nekoliko dana, tri puta na dan, uutro na prazan želudac, posle ručka i uveče.
Oblog za bolne dojke - kašiku semenki lana samjeti i pomešati s 2 do 3 kašičice maslinovog ulja te toliko vruće vode da se dobije glatka smesa. Još toplu kašu u debelom sloju naneti na bolno mesto i ostaviti da deluje 20 minuta. Ponavljati 2 do 3 puta na dan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zdravakrava
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus