Cvetovi zove se beru dok su potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde ih berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija.
Ovo je recept za otprilike 4 litra sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih.
Pogledajte i Lekovita zova - reguliše probavu, čisti i jača krv, pomaže kod reume...
Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.
3 limuna
3 kg šećera
Priprema:
Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Drugi dan tečnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: lijekizprirode.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem