Ovo sladunjavo piće odlično se slaže uz šoljicu kafe i druženje sa prijateljima. Zato vam izdvajamo recepte za najlepši domaći liker od trešnje!
Verzija br. 1
Sastojci: 1.5 kg trešanja, 700 g šećera, 750 ml belog ruma, štapić vanile.
Priprema: Trešnje najpre dobro oprati ako niste uzeli neprskane i dobro ih osušiti. Odstraniti peteljke i koštice.
Potom uzmite veliku staklenu teglu pa ređajte red trešanja i izgnječite rukom, pa preko sipajte red šećera i tako sve dok se tegla ne napuni. U sredinu stavite malo vanilinog štapića.
Ostavite teglu da stoji na osunčanom mestu najmanje dve nedelje (može biti duže, do 6). Nakon toga iscedite sok kroz gustu gazu i mešajte sa rumom.
Pogledajte i Narodni lek za štitnu žlezdu: kako da napravite orahovaču (RECEPT)
Verzija br. 2
Sastojci: 1 kg trešanja, 7,5 dl rakije lozovače, 0,5 kg šećera, vanila po želji.
Priprema: Trešnje oprati i odrezati im peteljke samo do polovine. Staviti ih u veću teglu i preliti ih rakijom, ali ostaviti malo prostora u tegli. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da odmara 3 nedelje, ali NE NA SUNCU.
Nakon 3 nedelje trešnje ocediti, a u rakiju staviti šećer, dobro izmešati da se šećer otopi. Trešnje ponovno rasporediti u teglu i preliti rakijom u kojoj je otopljen šećer, zatvoriti i ostaviti da stoji još 2 meseca. Nakon toga liker procediti kroz gustu gazu i sipati u staklenu flašu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: opanak.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem