Nikad dosta ponavljanja o prevenciji bolesti i jačanju organizma prirodnim načinima – poput konzumacije raznovrsne i redovite prehrane – koja zaista ima uticaja na naše zdravlje. Raznovrsna prehrana omogućuje nam namirivanje svih potreba organizma kako bi mogao nesmetano i pravilno funkcionisati.
Antioksidanti mu u tome pomažu svojim delovanjem na slobodne radikale koji se vežu za lipide, ugljenehidrate, belančevine i genetski materijal, pa tako stvaraju nove lančane reakcije, koje dovode do oštećenja i niza degenerativnih promena koje uzrokuju starenje, srčana oboljenja, rak, dijabetes, osteoporozu, povišeni pritisak , plućne bolesti.
Voće
Svaki organizam ima prirodne antioksidante koji sprečavaju oksidaciju stanica i tako ih čuvaju, a dodatak fitokemikalija iz namirnica biljnog porekla , tj. antioksidanasa iz voća i povrća garantuje vam zdrav život.
Pročitajte i: Antioksidansi - za zdraviji život i sporije starenje
Jedni od najvažnijih antioksidanasa su karotenoidi, koje čine beta karoten (narančasta, žuta ili crvena voća-šargarepa, kajsije, dinja, mango, bundeva, breskve); likopen (crvena boja-paradajz) i lutein (zeleno lisnato povrće-blitva, spanać, brokoli), flavonoidi i izoflavoni, vitamini A (riblje ulje, jetra), C (agrumi, peršin, paprike, paradajz) i E (pšenica, soja, špargle, lisnato povrće, spanać), minerali selen (tuna, luk, brokoli, mekinje)i cink, koenzim Q; Kao i borovnice i ginko biloba, liponska kiselina, melatonin i superoksid dizmutaza.
Navaljivali smo na brokoli i limunadu, odnosno sve agrume, tamanili voćne šejkove i salate od povrća, a izbegavali neke namirnice koje obiluju antioksidantima poput:
1. Kokice
Koliko ste se puta samo našli ispred tv-a ili računara s namerom da smažete kesicu čipsa, pa ste odustali zbog kalorijske vrednosti i bacili se na sušeno voće ili pomfrit, a zaboravili na dobre stare kokice – koje pucanjem dolaze od kukuruza, prebogatog izvora antioksidanta luteina, koji štiti od malignih oboljenja, dobar je za oči i blagotvorno deluje na cirkulaciju? Pripremite kokice na malo biljnog ulja, ne preterujte sa soljenjem i eto ukusne zdrave grickalice.
2. Jaja, mleko i mlečni proizvodi
U hajci koja se digla protiv holesterola naprosto smo izbacili jaja iz prehrane - ili ih redukovali povećanom konzumacijom belanaca i izbacili žumance – bogate vitaminom A koji deluje protiv noćnog slepila, jača otpornost na infekcije disajnih puteva, jača kosu, nokte, kosti, kožu, zube i desni, smanjuje bore, a pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti i raka. Vitamin A "stanuje" i u mlečnim proizvodima, naročito u mleku krava koje su hranjene organskom prehranom i jogurtu.
Pročitajte i: Jabuka na dan: 7 odličnih razloga da jedete ovo ukusno voće
3. Integralno brašno, testenina i pirinač
Testenina je zdrava – i oduvek je bilo tako – sve dok je od celog zrna pšenice. Isto vredi i za smeđi, integralni pirinač. Bogate su vitaminom E, koji deluje na oksidaciju masti, vitamina A, nekih oblika vitamina C, selena i sumpornih kiselina. Deluje na oksidaciju "lošeg holesterola" i tako sprečava arterosklerozu. Deluje u prevenciji infarkta sprečavanjem nastanka krvnih ugrušaka snižavanjem krvnog pritiska. Pomaže u zaceljivanju ožiljaka, usporava starenje stanica, djluje u prevenciji raka i Alchajmerove bolesti. Dovoljno? Iako, ima još mnogo razloga…
4. Plodovi mora i jetra
Evo još "krivaca" za povišen "loš" holesterol, ali bezrazložno. Ove dve namirnice bogate selenom, neizbežne su kako bi se vitamin E (koji snižava LDL holesterol) vezivao u organizmu. Poput ostalih antioksidanata, bitnu ulogu u organizmu igra selen i on utiče na bolesti srca i krvnih sudova, na smanjenje rizika od raka, pospešuje elastičnost kože, sprečava perut i simptome menopauze.
5. Pasulj
Grah je namirnica koju možete spremati kao supu, glavno jelo ili prilog glavnom jelu, na mnogo različitih načina. Prebogati su fitohemikalijama; fenolima i flavonoidima. Nezamenjivi izvor proteina i energije, pasulj je povrće koje je odličan izvor mangana, cinka i folne kiseline. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje nagli rast glukoze u krvi pa se preporučuje obolelima od dijabetesa, hipoglikemije, kod otpornosti na insulin i kao pomoć pri mršavljenju, jer se sporo razgrađuje u probavi, pa dugo pruža osećaj sitosti. Pasulj ne sadrži gluten i odličan je izvor dijetalnih vlakana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: fitness.com.hr
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno