Istraživanja pokazuju da je bolje drobiti ili gnječiti beli luk, pa ga ostaviti da stoji desetak minuta pre korišćenja u jelu. Takođe, jabuke treba jesti vrlo zrele, a krompir kada je čvrst i nije zelenkast.

Krompir

Odaberete li beli krompir za pripremu pirea, pečenih krompira ili kao dodatak jelima, time dobijate manje zdravih nutrijenata nego da ste se odlučili za one crvene sorte. Naučnici tvrde da upravo oni imaju veće zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja krvnog pritiska i smanjivanja rizika malignih bolesti. Takođe, crvene sorte sadrže više polifenola i zato bolje deluju na visinu šećera u krvi.

Takođe, izbegavajte konzumiranje proklijalog i smežuranog krompira ili onoga koji je poprimio zelenkastu boju. Naime, krompir u sebi sadrži otrovni alkaloidni spoj solanin koji ima ulogu prirodnog pesticida, a upravo u proklijalom i zelenkastom krompiru ga ima više. Stručnjaci Nemačkog saveznog instituta upozoravaju da solanin može biti opasan za zdravlje i u slučaju jedenja veće koncentracije zna izazvati proliv, mučninu, bolove u želucu i povraćanje. Ukoliko imate proklijale, smežurane ili zelenkaste krompire kod kuće, odstranite sporne delove i tada će biti siguran za jelo.

Šargarepa

Sledeći put kod pripreme supe, šargarepu nemojte seckati na komadiće, već je operite, ogulite i ostavite celu, jer tako se u njoj sačuva veća količina vitamina i minerala. Oni koji smatraju da je sirova šargarepa puno bolja od kuvane se takođe varaju, jer studije pokazuju da se u kuvanom obliku karotenoidi iz nje lakše apsorbiraju u organizam. Inače, šargarepa je odlična za oči. Beta-karoten iz šargarepe, koji joj daje narandžastu boju, pomaže u održavanju zdravog vida, štiti od makularne degeneracije (degeneracije žute pege) i razvoja katarakte (sive mrene).

Brokoli

Bez sumnje jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam -brokoli - postaje sve popularniji u prehrani. Dokazano deluje kao prevencija različitih oblika raka, ali obrada na previsokoj temperaturi može uništiti većinu dobrih sastojaka u njemu. Studije pokazuju da je jedini siguran način da dobijete sve zdrave sastojke iz brokolija kuvanje na pari.

Postoji jedan trik kako da zadrži lepu zelenu boju nakon kuhanja - u vodu u kojoj se kuva dodajte kašičicu sode. Nakon ovog postupka brokoli će izgledati predivno na tanjuru.

Beli luk

Seckate li beli luk pre dodavanja u jela, time ne dobijate najbolje iz tog prirodnog antibiotika. Istraživanja pokazuju da je znatno bolje drobiti ili gnječiti beli luk, pa ga ostaviti da stoji desetak minuta pre korišćenja u jelu, jer se na taj način lakše otpušta enzim alicin koji deluje na prevenciju srčanih bolesti.

Beli luk je od davnina poznat kao odlična namirnica za jačanje otpornosti, a ako ne želite smrdeti od njega, jedite ga kuvanog u hrani, iako je sirov najučinkovitiji.

Jabuke

Ovo bi ukusno voće trebalo ostaviti da dozre, a možda i malo 'prezri', jer ti procesi omogućavaju raspadanje hlorofila u njima. Tako se u prezrelim jabukama nalazi znatno više aktivnih antioksidansa.

Inače, jabuke, bilo sirove ili pečene, su odlične za osvežavanje daha, posebno nakon obroka prepunog luka ili belog luka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: 24časa.hr