Beli jasen Fraxinus excelsior L., dolazi iz porodice maslina. Lekarski naziv mu je Folia et cortex Fraxinii. Poznat je iz davnina za lečenje većeg broja bolesti. Sveta biljka u nordijskoj mitologiji. Najpoznatija lekovita dejstva belog jasena odnose se na list i koru.

List belog jasena tradicionalno se priprema za lečenje bolesti bubrega i bešike, želuca i creva, reumatske tegoba, čukljeva, vodenih bolesti, za prolećno čišćenje organizma, i izradu jastučića ili ležaja za reumatične bolesnike, za jačanje muške potencije, za isterivanje parazita iz creva itd.

Pogledajte i Čajevi koji leče

Kora drveta je staro lekovito sredstvo protiv groznica, za tegobe rada creva, za sifilis, za otekline limfnih čvorova, kao lek koji jača celi organizam, artritisa, čukljeva itd. Cvet belog jasena staro je narodno sredstvo za lečenje zmijskog ugriza otrovnih zmija (jači čaj od cveta).

Recepti

Čaj od lista - 1 supena kašika listova, 2 dl vode

Uputstvo za pripremu: 1 supenu kašiku suvih usitnjenih listova belog jasena prelijte vrućom vodom, poklopite da odstoji 15 minuta i procedite.

Korišćenje: 2-3 šoljice čaja piju se u gutljajima tokom celog dana pre jela.

Čaj od kore - 1 supena kašika usitnjene kore, 2 dl vode

Uputstvo za pripremu: Kuva se kratko oko minut-dva, poklopi se da odstoji 10 minuta, pa procedi.

Korišćenje: Piju se 2-3 šoljice čaja na dan posle jela.

Čaj od semenki - 1 supena kašika usitnjenih semenki, 2 dl vode

Uputstvo za pripremu:  Kratko se kuva, oko minut-dva, poklopi se da odstoji 10 minuta, pa se procedi.

Korišćenje: Piju se 2-3 šoljice čaja na dan posle jela.

Sirup - 50 g semena, 4 dl vode, 400 g šećera

Uputstvo za pripremu:  Zdrobljeno seme kuva se na laganoj vatri oko 15 minuta, poklopi da odstoji 1 sat i procedi. Umeša se šećer i ponovo stavi da prokuva. Mešajući, kuva se na laganoj vatri dok ne dobije željenu gustinu.

Korišćenje: Uzimati 2-3 puta po supenu kašiku sirupa s vodom ili čajem.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: telegraf.rs