Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanila - kraljica začina

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Najčešće je koristite u kolačima, a veoma povoljno deluje na organizam. Ali, koliko zaista znate o njoj?

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Vanila je nakon šafrana najskuplji začin na svetu. Potiče iz Meksika, a danas se pretežno uzgaja na Madagaskaru, Reunionu (nekadašnji Burbon) i drugim ostrvima Indijskog okeana. Prema zemlji porekla se vanila za potrebe međunarodne trgovine označava kao bourbon-vanila ili meksička vanila.

Španski lekar Francisko Hernandez de Toledo je u 16. veku zabeležio da Indijanci vanilu koriste za jačanje moždanih funkcija. Vanila ujedno smiruje živce i razbuđuje, ali i deluje kao prirodan afrodizijak.

Pogledajte i Da li znate kako se dobija vanila

Asteci su vanilu koristili u kombinaciji s kakaom, a "kraljica začina" je tek mnogo godina kasnije postala popularna i u Evropi. Kako je bila vrlo skupa koristili su je samo bogati, a Španci su uspeli da se izbore za monopol pa iz Meksika vanila nije smela da se izvozi u druge zemlje sve do 1810. godine.

Vanilu najčešće povezujemo sa žutom bojom, što je potpuno pogrešno. Žut je samo cvet biljke, dok sam začin ne menja boju namirnica kao što sugerišu proizvođači koji svoje proizvode od vanile redovno prikazuju žutom bojom. Sladoledi i jogurti su žuti zbog dodavanja boje (karotina), a umesto prave vanile se sve više koriste razne arome i imitacije.

Pogledajte i recept Vanila kafa

Prava aroma se skriva među crnim semenkama štapića. Pre korišćenja je zato najbolje štapić lagano zarezati po dužini i istrugati sadržaj vrhom noža ili kašikom. Najaromatičnija je pak sama "kora" koju je u osušenom obliku moguće iskoristiti i po nekoliko puta. Za dodavanje arome šećeru potrebno je tako koru ostaviti nekoliko dana u zatvorenoj tegli sa šećerom, a za pripremu pudinga ju je dovoljno prokuvati zajedno s ostalim sadržajem.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  metro-portal.hr

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti