Kada govorimo o opasnostima koje vrebaju u kuhinji, ne mislimo uvek na bakterije i nedovoljnu higijenu. Reč je o posuđu koje često koristite u prirpemi jela.
Ukoliko se u vašoj kuhinji hrana priprema u plastičnim i aluminijskim posudama, vreme je da ih se rešite, a time i eliminišete otrove koje sadrže.
Pročitajte i Ove stvari nemojte prati deterdžentom za posuđe
Plastika često sadrži bisfenol A poznat i kao skraćenica BPA. Taj sastojak povezuje se s mnogim bolestima, pa čak i pojavom kancera. Neki naučnici tvrde kako uzrokuje neplodnost, bolesti srca i dijabetes.
Od plastičnih posuda preporučljivo da kupujete samo BPA-free plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5.
Važno je da zapamtite i ovaj podatak: reciklažni kodovi 3 i 7 uključuju BPA ili druga štetna jedinjenja.
Pogledajte i Kako da lako uklonite zagorelu masnoću s posuđa
Neki naučnici tvrde da korišćenje posuđa od aluminijuma može biti povezano s demencijom, Parkinsonovom bolešću i autizmom. Zato je najbolje da aluminijsko posuđe zamenite s drvenim, keramičkim, staklenim i emajliranim posuđem.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Dnevno.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem