U organizam ne treba unositi previše čaja ili voća, a pogotovo ne previše tableta. U danima kada su prehlade jedna od glavnih briga treba misliti i o načinima kako svakodnevnu hranu učiniti saveznikom u borbi protiv svih virusa koji su spremni napasti naše telo u svakom trenutku. Ovo je mali podsetnik na začine s kojima ovih dana trebate biti ‘na ti’. 

Đumbir

Znamo, možda postajemo i dosadni sa ovom namirnicom, ali … Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lek za stomačne probleme, mučninu i pomaže u lečenju simptoma prehlade i gripa. Sveži se koristi za pripremu čaja, a prah možete posuti preko svoje omiljene hrane, ma koja god ona bila.

Pročitajte i 6 recepata sa đumbirom

Kurkuma

Začin zlatno-žute boje posebno je cenjen u indijskoj kuhinji. Uspešan je u borbi protiv brojnih infekcija. Kurkumin je antioksidans koji začinu daje snažna antiupalna svojstva. Kurkumu koristite u jelima od pirinča i varivima s povrćem.

Cimet

Šta još reći o cimetu? Ovaj začin ima dugu istoriju u lečenju određenih bolesti. Možete ga dodati u kolače, na sveže voće, u žitarice za doručak, kafu ili čaj.

Pogledajte i Lekovita kombinacija med-cimet

Zvezdasti anis

Osim što izgleda lepo i atraktivno, ima i poseban ukus i izvanredna antivirusna svojstva. Anis dodajte čajevima i jelima od pirinča.

Semenke komorača

Koliko su male, toliko su jake. Prijatnog su mirisa i sadrže magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum i druge minerale. Osim toga, semenke komorača bogate su antioksidansima s protivupalnim svojstvima. S obzirom na vrlo jak ukus ne preporučuje se korišćenje u velikim količinama. Možete ih kombinovati s povrćem ili sirom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Atma