Tegobe i oboljenja disajnih puteva sve se češće povezuju s problemom vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Gastroezofagealnom refluksu ponekad može da se pripiše i nedostatak daha. Budući da se radi o zdravstvenom stanju koje uzrokuje neadekvatan životni stil, osim antibiotskom terapijom, on se može da se kontroliše promenama u ishrani i ponašanju.
Huffington post predstavlja osam dokazanih rešenja za sve one koje gastroezofagealni refluks ometa u svakodnevnom životu.
1. Spavajte na boku
Istraživanja su pokazala da spavanje na stomaku može da pogorša ovo stanje. Neki naučnici čak upozoravaju da je spavanje na levoj strani efikasnije nego spavanje na desnoj strani tela u kontrolisanju tog problema.
2. Jedite manje obroke
Veliki obroci koji opterećuju jednjak i napune želudac mogu da pojačaju problem želudačnog refluksa. Pokušajte da smanjite veličinu obroka, a pri tom ne morate da smanjite broj kalorija koje unesete tokom dana.
Pogledajte i 5 prirodnih lekova protiv gorušice
3. Koristite žvakaće gume
Žvakaće gume bez šećera mogu da ublaže gorušicu tako što se povećava proizvodnja pljuvačke koja, sa svojim alkalnim svojstvima, pomaže da se neutrališu kiseline.
4. Začinite hranu
Nekoliko vrsta bilja uključujući koren sladića i brest pomažu stvarajući sloj duž sluzokože jednjaka koji ga štiti od kiseline.
Pročitajte i Recept za lek za srce star 800 godina
5. Nosite široku odeću
Uska odeća i kaiševi mogu da pogoduju delovanju gastroezofagealnog refluksa. Stručnjaci preporučuju nošenje udobne i opuštenije odeće kako bi se smanjio pritisak na abdomenalni deo tela.
6. Ispravite se
Nešto jednostavno poput pravilnog držanja tela i izbegavanja spavanja nakon obroka mogu da osiguraju da hrana i kiselina ostane u stomaku, umesto da se vrati u jednjak.
7. Prestanite da pušite
Regulisanje ovog problema bi zapravo trebalo da bude samo jedan od opravdanih razloga za prestanak pušenja. Nikotin opušta donji ezofagealni sfinkter i dopušta želudačnoj kiselini da uđe u jednjak. Cigarete takođe podstiču proizvodnju kiseline u želucu, zato veće količine prolaze kroz sfinkter.
8. Smršajte
Gojaznost i debljina su rizični faktori za želudačnu kiselinu. Što je osoba deblja, smetnje mogu da budu veće.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem