Tegobe i oboljenja disajnih puteva sve se češće povezuju s problemom vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Gastroezofagealnom refluksu ponekad može da se pripiše i nedostatak daha. Budući da se radi o zdravstvenom stanju koje uzrokuje neadekvatan životni stil, osim antibiotskom terapijom, on se može da se kontroliše promenama u ishrani i ponašanju.

Huffington post predstavlja osam dokazanih rešenja za sve one koje gastroezofagealni refluks ometa u svakodnevnom životu.

1. Spavajte na boku

Istraživanja su pokazala da spavanje na stomaku može da pogorša ovo stanje. Neki naučnici čak upozoravaju da je spavanje na levoj strani efikasnije nego spavanje na desnoj strani tela u kontrolisanju tog problema.

2. Jedite manje obroke

Veliki obroci koji opterećuju jednjak i napune želudac mogu da pojačaju problem želudačnog refluksa. Pokušajte da smanjite veličinu obroka, a pri tom ne morate da smanjite broj kalorija koje unesete tokom dana.

Pogledajte i 5 prirodnih lekova protiv gorušice

3. Koristite žvakaće gume

Žvakaće gume bez šećera mogu da ublaže gorušicu tako što se povećava proizvodnja pljuvačke koja, sa svojim alkalnim svojstvima, pomaže da se neutrališu kiseline.

4. Začinite hranu

Nekoliko vrsta bilja uključujući koren sladića i brest pomažu stvarajući sloj duž sluzokože jednjaka koji ga štiti od kiseline.

Pročitajte i Recept za lek za srce star 800 godina

5. Nosite široku odeću

Uska odeća i kaiševi mogu da pogoduju delovanju gastroezofagealnog refluksa. Stručnjaci preporučuju nošenje udobne i opuštenije odeće kako bi se smanjio pritisak na abdomenalni deo tela.

6. Ispravite se

Nešto jednostavno poput pravilnog držanja tela i izbegavanja spavanja nakon obroka mogu da osiguraju da hrana i kiselina ostane u stomaku, umesto da se vrati u jednjak.

Pogledajte i Surutka sa limunom: Čisti jetru, jača imunitet, pomaže kod gorušice

7. Prestanite da pušite

Regulisanje ovog problema bi zapravo trebalo da bude samo jedan od opravdanih razloga za prestanak pušenja. Nikotin opušta donji ezofagealni sfinkter i dopušta želudačnoj kiselini da uđe u jednjak. Cigarete takođe podstiču proizvodnju kiseline u želucu, zato veće količine prolaze kroz sfinkter.

8. Smršajte

Gojaznost i debljina su rizični faktori za želudačnu kiselinu. Što je osoba deblja, smetnje mogu da budu veće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Stil/dnevno.hr