Citrusi su prava riznica lekovitih sastojaka, a posebno bogatstvo se krije u njihovoj kori.

Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija lekovitih materija, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida.
Naime, u samim agrumima (pomorandžama, limunima, mandarinama, grejpu…) postoji obilje flavonoida, ali najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete belu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Majka Adamsa i Dejvida Gutereza.
Pogledajte i 14 korisnih namena kore od banane
Naringenin
Najbolji od flavonoida u tom belom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori paradajza. Istraživanja su pokazala da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati gojazne miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News.
Naime, naučnici su u laboratorijskim uslovima hranili miševe hranom bogatom mastima i izazvali im simptome metaboličkog sindroma. Zatim su im davali naringerin, a nakon analiza se pokazalo da je on normalizirao nivo holesterola i triglicerida, sprečio insulinsku rezistenciju i normalizovao metabolizam glukoze (šećer u krvi). Dakle, u hrani ima lekova, zato nemojte da bacate te lekove.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Atma