Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija lekovitih materija, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju ​nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida.

Naime, u samim agrumima (pomorandžama, limunima, mandarinama, grejpu…) postoji obilje flavonoida, ali najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete belu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Majka Adamsa i Dejvida Gutereza.

Pogledajte i 14 korisnih namena kore od banane

Naringenin

Najbolji od flavonoida u tom belom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori paradajza. Istraživanja su pokazala da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati gojazne miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News.

Naime, naučnici su u laboratorijskim uslovima hranili miševe hranom bogatom mastima i izazvali im simptome metaboličkog sindroma. Zatim su im davali naringerin, a nakon analiza se pokazalo da je on normalizirao nivo holesterola i triglicerida, sprečio insulinsku rezistenciju i normalizovao metabolizam glukoze (šećer u krvi). Dakle, u hrani ima lekova, zato nemojte da bacate te lekove.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Atma