Prirpema jla je nezamisliva bez ulja i zato je veoma važno da ono koje izaberete bude najbolje i najkvalitetnije.
Ulja menjaju svoj hemijski sastav u proseku na oko 180°C stepeni Celzijusa. Tada dolazi do oksidacije masti, što se desava i na sobnoj temperaturi, ali malo sporije, masne kiseline reaguju sa kiseonikom u vazduhu, i nastaju aldehidi i lipidni peroksidi.
Hladnoceđena ulja se preporučuju za upotrebu dokle god se ne zagrevaju, a maslinovo moze istrpeti nesto više temperature tokom pripreme. Antioksidansi u uljima donekle nas štite od štetnih materija, ali i oni se gube termičkim procesima.
Preporučuju se ulja i masti koja imaju u sastavu većinski udeo mononezasićenih masnih kiselina i zasićenih masnih kiselina, jer nastaje manje aldehida i otporniji su na oksidaciju (ako se pravilno skladište).
Između masti i polinezasićenih ulja, uvek se odlučute za masti.
Maslinovo ulje ima idealan sastav masnih kiselina: 76% mononezasićenih masnih kiselina, 14% zasićenih masnih kiselina i 10% polinezasićenih.
Pogledajte i Sve blagodeti fermentisane hrane
Saveti za pravilno korišćenje ulja
Evo nekoliko saveta za prirpemu zdravcije i ukusnije hrane
- Kupujte kvalitetna ulja i masti
- Izbegavajte rafinisana ulja
- Koristiti ulja bogata mononezasićenim masnim kiselinama i zasićenim masnim kiselinama
- Izbegavati (izbaciti) ulja bogata polinezasićenim masnim kiselinama
- Ulja uvek cuvati u neprovidnim ambalazama (štetan uticaj svetlosti)
- Ulja čuvati na tamnom, hladnijem mestu
- Ambalaže propisno zatvarati (zbog oksidacije)
- Proveravati rok trajanja
- Izbegavati pripremu namirnica tehnikom prženja i pohovanja
Ana Vidlanović, strukovni nutricionista dijetetičar
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem