Koren rena je mnogima omiljen dodatak zimskim jelima, a prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i ukusu kada se narenda. Može se koristiti tokom cele godine kao hrana, za kuvanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju.
Ren je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Brassicaceae. Raste po vlažnim mjestima, gotovo širom celog sveta, veruje se, da je poreklom iz Evrope.
Svež koren rena bogat je vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcijum, kalijum, magnezijum i eterična ulja koja mu i daju ljutinu. Posebno se smatra korisnima da ga dodate masnim jelima jer podstiče probavu tako što stimuliše lučenje želudačnih i crevnih sokova.
Ren se preporučuje u hladnim periodima jer je dokazano da njegove arome pomažu u sprečavanju i lečenju prehlada. Konzumacija rena podstiče otpuštanje sluzi pa tako umiruje kašalj, a olakšava i simptome upale sinusa. Kod prehlade se može koristiti narendan, kuvan u mleku ili pomešan s medom.
Pogledajte i Moćni domaći napitak koji efikasno smanjuje obim struka
Kako čuvati i koristiti namirnicu
Čuvajte svež koren rena u papirnatoj vrećici i to do sedam dana, ili ga isecite na sitne komade i zamrznite do upotrebe. Ako želite da narendate ren, učinite to samo s onom količinom koja vam je potrebna za obrok jer će vrlo brzo izgubiti svežinu.
Ren se tradicionalno koristi kao prilog jelima ili umak. Jedite ga sirovog jer kuvanje uništava njegovu specifičnu aromu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ordinacija.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem