Ovo tradicionalno jelo iz Rima, poznato kao pasta sa sirom i biberom, svoje korene vuče čak iz 13. veka, ali je od tada doživelo brojne promene i sada se u njemu mogu naći tri, a ponekada i četiri, sastojka – sir, pasta, biber, voda u kojoj se kuvala pasta i ponekad mast.

Pogledajte i Kako da se testenina ne zalepi dok je kuvate (VIDEO)

U zavisnosti od recepta, ključni sastojci se mogu razlikovati, pa se tako negde koristi pekorino sir, a negde parmezan, a pojedini kuvari umesto maslinovog ulja koriste puter.

Priprema:

Potrebna vam je topla, al dente skuvana pasta (taman toliko da zadrži čvrstinu i ne bude mekana i raskuvana) i dosta crnog bibera. Potom pomešajte vodu u kojoj se kuvala pasta sa sirom kako biste dobili gust, kremast sos direktno u tiganju ili loncu u kom ste kuvali testeninu.

Mada, uvek možete napraviti pastu i direktno unutar koluta sira, ako pored ukusa goste želite da zadivite i prezentacijom, ali i količinom novca koji ste izdvojili za ovo jelo.

Pogledajte i Brzo i lako: Ručak od 3 sastojka za celu porodicu

Ovo su svi sastojci koji su vam potrebni. Zaboravite na pavlaku, skupo povrće i meso. Kada se ovih par sastojaka spoji, dobijate gustu, pikantnu pastu naspram koje sve ostale blede i odlaze u zaborav nakon prvog zalogaja.

U videu pogledajte detaljna upustva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: 24sata.rs