Pivo je alkoholno piće koje se dobija delimičnim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog ili pšeničnog slada. Hmelj koji se dodaje pivu pruža mu gorak ukus i karakterističan miris, dok kvasac pretvara šećer iz slada u alkohol i ugljen dioksid.
Pogledajte i 8 blagodeti piva
Što se koristilo više kvasca u pivu, to u konačnom proizvodu ima manje šećera. Jedna britanska studija pokazala je da se u pola litra prosečnog lager piva nalazi oko pola kašičice šećera, ali svakako situacija varira zavisno od vrste piva koju pijete, kao i od proizvođača.
Poznato je da pivo i ostala alkoholna pića imaju tendenciju snižavanja šećera u krvi ubrzo nakon i kroz sledeća 24 sata od konzumacije, prema Američkom dijabetološkom udruženju ADA. Hipoglikemija ili stanje niskog nivoa šećera u krvi može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, zamagljen vid, pojačane otkucaje srca i slabost, upozoravaju nutricionisti.
Pogledajte i Kako vas pivo može prolepšati
Iz istog razloga na unos piva treba da paze ljudi s dijabetesom, budući da ono ima visoki glikemijski indeks (GI) od 110, što je 10 do 20 jedinica više od glukoze, belog hleba ili pirinča koji se inače smatraju neprimerenim prehrambenim izborom za njih.
Ako vam je dijabetes pod kontrolom i upoznati ste s glikemijskim indeksom namirnica koje konzumirate, nema razloga da uskraćujete povremenu kozumaciju piva ako usvojite ove smernice: pivo se ne preporučuje na prazan želudac, a optimalan nivo šećera u krvi valja održavati kombinovanjem namirnica višeg i nižeg glikemijskog indeksa.
Pogledajte i Ovih 7 stvari se dešava u telu kada popijete pivo
Dijabetičari bi trebalo da biraju lager piva radi manjeg udela šećera i da pripaze s ispijanjem bezalkoholnih alternativa, jer ista imaju velike količine šećera – oko 9g šećera na 100 ml tečnosti– što je vrlo slično gaziranim pićima.
Iako se pivo smatra "zdravom" tečnom hranom ne treba zaboraviti na umerenost u ispijanju kako biste osetili najveće blagodeti tog popularnog pića. Umerena konzumacija se definiše kao 1-3 jedinice serviranja dnevno za zdrave muškarce i 1-2 jedinice serviranja dnevno za zdrave žene koje nisu trudne. Pritom treba znati da jednu jedinicu serviranja alkoholnog pića čini: 1,5 dcl vina, 3 dcl piva i 0,3 dcl žestokog alkoholnog pića.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu