1. Nehajno sečenje slanine 

Ukus čvaraka uveliko zavisi od pripreme. Sečenje masnog tkiva nemojte prepustiti slučaju ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a presitni će vam dati suve, tamne i pretvrde čvarke.

Koja je onda idealna mera? Secite kockice 2,5 do 3 centimetara, i to jako oštrim nožem. Potrudite se da svi komadići budu ravnomerni kako bi se pravilno istopili u otprilike isto vreme. 

Pogledajte i 3 najčešće greške kod pripreme kuvanog kupusa

2. Mešati treba - stalno!

Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kotlu ili metalnom loncu. S obzirom da je reč o veoma masnoj namirnici, mnogi zaboravljaju da i ona zahteva mešanje.

Štoaviše, iskusni majstori znaju da u prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba gotovo neprekidno mešati. Na taj način podstaćićete topljenje masti, sprečiti pregorevanje slanine i lepljenje za dno kotla.

Pogledajte i 5 najčešćih grešaka u pripremi mlevenog mesa

3. Preterivanje s mlekom 

Zlatno-smeđu boju mirisnog svinjskog čipsa čvarci duguju mleku koji se dodaje pri početku topljena slanine. Tačnije, kada se mast počinje pojavljivati na površini kotla ili lonca. 

Prevelike količine mleka će potamniti čvarke, a premale ih ostaviti bledima. Idealnu boju garantuje idealan odnos mleka: na pet kilograma slanine doda se pola decilitra mleka.

Pogledajte i Zašto ne treba izbegavati svinjsku mast u ishrani

Savet:

Čvarci se odlično prilagođavaju različitim jelima. Možete ih jesti samostalno s hlebom, dodavati ga salatama i umacima, ili od njih napraviti fine pogačice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer