Bliži se uskršnji post. Ako u toku njega poželite da napravite tortu u čijem je sastavu belance, donosimo vam odličnu zamenu za njega zahvaljujući kojoj ćete uvek moći da uživate u omiljenim poslasticama...

Sastojci za oko 3dl veganskog belanceta:

- 300 g sirovih (suvih) leblebija

- 500 ml vode

- prstohvat soli

Pogledajte i Jednostavan način odvajanja žumanaca i belanaca (VIDEO)

Priprema:

Sirove (termični neobrađene) leblebije dobro operite i prelijte sa 2 puta većom zapreminom vode. Ostavite ih da se hidriraju oko 8 sati. Prospite ostatak vode i sipajte oko 500 ml sveže vode i so. Kuvajte ih na nižoj temperaturi dok ne omekšaju (kuvanje obično traje od 1,5h do 2h u zavisnosti od vrste). Po potrebi dolivajte vodu. Voda treba uvek da pokriva sve leblebije kako bi se ravnomerno skuvale (kada je sredina meka, kremasta, leblebije su kuvane - pritisnite ih sa dva prsta i znaćete da li su gotove). Ostavite ih da se hlade i odstoje u vodi u kojoj su se kuvale preko noći (oko 8h).

Pogledajte i Saveti za savršen šam od belanaca

Potom ih procedite, a tečnost stavite da se kuva kako biste dobili veću koncentraciju belančevina (voda treba da ispari za oko 50 posto). Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta. Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta. Kada se vaše posno belance dobro ohladi, možete početi sa pripremom raznih posnih đakonija. Od ovog belanceta možete pripremati kako slaniše tako i slatkiše.

Pogledajte i 8 najvećih grešaka u pripremi šama od belanaca

Najbrži i najjednostavniji način pripreme hrane od posnog belanceta je ukoliko kupite konzervu kuvanih leblebija i ocedite tečnost. Možete je odmah mutiti.

Mućenje posnog belanceta traje malo duže u odnosu na vreme mućenja pravog belanceta - desetak minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Prva