U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - jedinjenja koja smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak
Još nije jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.
Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.
Pogledajte i Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka
Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje češnjaka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri čena belog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.
Pogledajte i Koristite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kafe ili komorača.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi