Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravilno jede beli luk

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim lekovitim svojstvima

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - jedinjenja koja smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Još nije jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Pogledajte i Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje češnjaka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri čena belog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.

Pogledajte i Koristite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kafe ili komorača.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti