Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koju količinu belog luka je bezbedno pojesti

Beli luk ima brojna lekovita svojstva, ali je potrebno da ga upotrebljavate na pravilan način.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Beli luk ima čitav niz snažnih jedinjenja koji u sebi sadrže sumpor - glavni razlog za njegov karakteristični odbojni miris. Među nizom jedinjenja posebno se ističe glavni aktivni sastojak, sumporno jedinjenje alicin, koji se oslobađa kada se svež beli luk zdrobi. On stvara druge sulfide kada zdrobljena lukovica oksidira u vazduhu. Beli luk ima pozitivna delovanja na lečenje kardiovaskularnih bolesti i raka, i mnoga antibakterijska i antivirusna svojstva.

Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Sirovi i zgnječeni beli luk se stavlja na rane i uništava veliki broj organizama koji izazivaju infekcije, uključujući gljivice koje uzrokuju nastanak atletskog stopala, vaginalne gljivične infekcije i mnoge vrste infekcija uha. Beli luk uništava različite vrste bakterija, kao i one koje izazivaju nastanak Ešerihije Koli koja je glavni krivac za nastanak mnogih infekcija mokraćnog sistema. Jedenje belog luka može zaštititi sluznicu creva od bakterije Helikobakterije pilori koja izaziva većinu čireva na želucu. Beli luk je takođe posebno koristan za ljude koji pate od disajnih tegoba.

Pogledajte i Koristite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške

Koliko belog luka treba jesti?

1-2 čena sirova ili slabo kuvana na dan su dovoljna da se iskoristi većina lekovitih svojsatva belog luka. Sirovi luk ima više lekovitih svojstava, zbog toga što se kuvanjem sprečava stvaranje alicina i uklanjaju njegova lekovita jedinjenja.

Kako bi bili sigurni da će se alicin iz sirovog belog luka pretvoriti u alicin, potrebno ga je usitniti, naseckati ili prožvakati. Američki Državni institut za rak je došao do saznanja da razmak od 15 minuta između guljenja i kuvanja belog luka omogućuje nastajanje enzimskih aktivnosti, što može pomoći da se sačuvaju neka lekovita svojstva koja se inače izgube tokom kuvanja.

Pogledajte i Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka

Mnogim ljudima je problem snažan ukus svežeg luka. Ako se želite rešiti neugodnog zadaha belog luka nakon konzumacije, prožvačite nekoliko listića peršuna.

Lekari se slažu da upravo svež beli luk sadrži najviše lekovitih sastojaka, ali ako ne podnosite njegov ukus, možete ga uzimati u obliku dodatkaishrani nakon kojih vam dah neće mirisati na luk jer prolaze kroz želudac neprobavljeni. Lekari preporučuju uzimanje 400-600 mg belog luka u obliku dodataka ishrani na dan, ali ako se borite protiv prehlade ili gripa, tu količinu možete uzimati 4 puta na dan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: kiwi.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti