Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 činjenica o krompiru koje verovatno niste znali

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Iako je prisutan na trpezama širom sveta i deo omiljenih specijaliteta, neke činjenice o krompiru nisu mnogima poznate.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Iako u svetu postoji mnogo vrsta krompira, u svakodnevnoj ishrani razlikujemo dve vrste, i to po boji kore - beli i crveni krompir. A jeste li probali plavi krompir?

1. Sve je popularniji “egzotičan” krompir plavoljubičaste boje. Stručnjaci objašnjavaju da nije reč o GMO proizvodu nego starinskoj sorti koja se u Južnoj Americi - pradamovini krompira - uzgaja već hiljadama godina. Plavoljubičasta boja potiče od biljnog pigmenta antocijanina koji se ubraja u grupu fitonutrijenata nazvanu flavonoidi. Antocijanin daje biljkama crvenu, ljubičastu ili plavu boju (npr. ima ga u borovnicama, višnjama, kupinama, brusnicama, jagodama...) i snažan je antioksidans koji sprečava oštećenje ćelija i deluje protivupalno.

Plavi krompir pri kuvanju ili pečenju ne gubi boju nego je samo neznatno menja, a ukus mu je sličan kao i kod klasičnih vrsta krompira. Prikladan je za spremanje svih jela kao i klasičan krompir, a zbog boje je vrlo dekorativan za krompir salatu, pire, pomfrit...

2.  Krompir je bogat vitaminom C, kao i vitaminom B6 (piridoksin) i vitaminom K, a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcijuma, mangana... Krompir takođe sadrži visokokvalitetni skrob, belančevine i prehrambena vlakna.

3. Naročito je krompirova kora koncentrovani izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranljivih materija. Zato, ako vam je dostupan ekološki uzgojen krompir, preporučuje se da ga jedete s korom (neposredno pre pripremanja samo pod hladnom tekućom vodom uklonite prljavštinu četkom, pa nožem uklonite oštećenja s krompira). U narodnoj medicini, od krompirove kore priprema se čaj koji se koristi u lečenju tumora.

Pogledajte i 5 recepata za krompir iz rerne

4. Jedna od najvećih predrasuda o krompiru je da je to namirnica koja goji. Krompir se zapravo ubraja u dijetalne namirnice koje su poželjne za održavanje normalne telesne težine. Problem je u tome kako se krompir priprema - kalorije dobija dodavanjem masnoća i prženjem. U 100 grama krompira ima 85 kalorija, dok pomfrit ima 270 kalorija, a čips 568 kalorija. Ni smrznuti krompir, spreman za prženje, nije dobar izbor jer je industrijski pripremljen i obrađen hemijskim sredstvima odnosno aditivima.

5. Smatra se da je krompir najhranljiviji i najlekovitiji ako je kuvan ili pečen u ljusci bez dodavanja masnoća. Ako gulite krompir, preporučuje se 10-minutno kuvanje na pari (isecite ga na kockice veličine 12 milimetara), a ne kuvanje u vodi jer tako gubi mnogo hranjivih materija.

6. Ako se krompir čuva predugo ili ako se ne čuva u prikladnim uslovima, može dobiti zelenu boju ili početi da klija. Ove promene uzrokuje nakupljanje solanina, otrovna alkaloidnog jedinjenja koji ne samo što menja ukus krompira nego je štetan za zdravlje - može izazvati glavobolju, mučninu, povraćanje, proliv, tegobe s disanjem i krvotokom. Zatoa je pre pripreme jela potrebno krompiru odstraniti klice i zeleni deo.

Pročitajte i 9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea

7. Krompir se ne sme čuvati u frižideru jer će dobiti nepoželjan ukus, ali ne zbog niske temperature nego zbog vlage u frižideru. Stoga je za čuvanje krompira najbolje vrlo sveže mesto, suvo i tamno poput podruma. Stavite krumpir u platnenu ili papirnatu kesu i čuvajte ga na svežem i tamnom mestu. Čuvajte ga od svetlosti da ne pozeleni. Ako ga čuvate u plastičnoj kesi, pripazite da bude perforirana kako bi vlaga mogla da izlazi. Važno je i da se čuva podalje od luka jer će gasovi koje emituju ove vrste povrća prouzrokovati kvarenje i jednog i drugog. Često ga proveravajte i izdvojite svaki proklijao ili smežuran jer će brzo uticati na kvalitet  ostalog krompira. Mladi krompir se mnogo brže kvari pa se čuva samo nedelju dana.

8. Krompir valja prati i seći neposredno pre pripremanja da pri dodiru s vazduhom ne promeni boju. Ako ne možete da spremate krompir odmah nakon što ste ga isekli, stavite ga u posudu s hladnom vodom u kojoj je malo limunovog soka (1 kašika liumnovog soka na 2 šoljice vode). Tako “meso” krompira neće potamneti i tokom kuvanja će sačuvati oblik.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: ordinacija.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti