Krompir pire je savršen prilog mnogim jelima, kao što su ćufte, pohovano meso, grašak. Međutim, nekoliko grešaka može vas sprečiti da uživate u vrhunskom specijalitetu od krompira. Evo u čemu se najčešće greši prilikom pripreme krompir pirea.
1. Ne sečete krompir na jednake delove. Krompir se neće podjednako skuvati ukoliko su delovi različitih veličina, manji komadi će se prekuvati, dok će krupniji ostati tvrđi. Kada ih isečete na jednake delove, komade krompira najpre kuvajte u hladnoj vodi koja će se postepeno zagrevati i kuvajte dok krompir ne omekša.
2. Krompir se prekuva ili se ne skuva dovoljno. Prekuvan krompir je previše mekan i nije dovoljno ukusan. S druge strane, nedovoljno kuvan krompir ne može lepo da se ispasira. Da li je krompir dovoljno kuvan možete proveriti tako što ćete ga probosti nožem, pa ukoliko nož klizi bez prepreka vaš krompir je gotov.
3. Koristite mikser, blender ili drugi aparat. Krompir je pun skroba, a skrob ne trpi previše obrade. Rezultat obrade krompira kuhinjskim aparatima je gusta lepljiva smesa, a za savršen pire je potreban lagan i rastresit krompir. Zato se preporučuje da krompir pasirate kuhinjskim priborom, kao što su žice.
4. Previše ste mešali krompir. Moguće je da previše umutite krompir čak i sa kuhinjskim priborom, odnosno ako ga mutite žicom ručno. Dok dodajete ostale sastojke, poput mleka ili putera, dovoljno je da nežno sve dobro promešate.
5. Ostali sastojci su hladni. Najbolje je da vam svi ostali sastojci (mleko, puter) budu sobne temperature, kako bi se što bolje sjedinili sa krompirom.
6. Dodajete previše tečnosti. Možete dodati pavlake ili mleka kao što piše u receptu, ali nemojte pretvoriti pire u čorbu. Ukoliko preterate, dodajte još kuvanih krompira.
7. Ne stavljate dovoljno putera. Najbolji recepti za krompir pire (poput recepta čuvenog kuvara Žoela Robušona) preporučuju poseban odnos krompira i putera - 2:1. Odnosno na 2 funte (900 g krompira) ide 1 funta putera (450 g). Mada se mogu pronaći i recepti Robušona u kojima odnos iznosi 1kg krompira:250g putera:250 ml mleka. Inače, Žoel Robušen je jednu od 28 Mišelinovih zvezdica dobio upravo za krompir pire.
8. Niste stavili dovoljno soli. Ukoliko mešavinu krompira i putera ne posolite, dobićete bezukusnu smesu. Krompir posolite nakon pasiranja, dobro ga promešajte i obavezno probajte kako biste po sopstvenom ukusu ocenili da li je dovoljno slano.
9. Presušili ste pire. U redu je da pripremite krompir pire unapred, ali vodite računa kada ga podgrevate da ga ne presušite. Postoje dva načina za podgrevanje krompir pirea - podgrejte pire na pari, tako što ćete u posudu sipati vodu, zagrevati je na nisoj temperaturi, a preko nje staviti posudu sa pireom (obavezno polako mešajte), a drugi način podrazumeva dodavanje još toplog putera.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem