Pravilna ishrana može biti od velike pomoći kada želite da poboljšate svoje zdravlje, posebno kada je krvna sllika u pitanju.
1. Ovas
Ako želite da holesterol dovedete u red, predlažemo da uobičajeni jutarnji obrok zamenite ovsenom kašom. Imajte na umu da dve porcije ovsene kaše mogu sniziti LDL holesterol za 5,3 odsto u samo 6 nedelja. Dobra je vest da ovas sadrži materiju pod nazivom beta-glukan koja upija loš holesterol.
2. Crno vino
Crveno grožđe koje se koristi u proizvodnji crnog vina ima značajan uticaj na nivo holesterola. Od dve čaše crnog vina nedeljno možete imati puno koristi.
Pročitajte i Ovo su najzdravije vrste ribe
3. Losos i masna riba
Losos je veoma koristan za zdravlje jer obiluje omega-3 masnim kiselinama koje prijaju zdravlju srca. Na taj se način smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara i visokog nivoa holesterola. Ribe poput lososa, sardina i haringa pomažu u podizanju nivoa dobrog holesterola za 4 odsto.
4. Orašasti plodovi
Jednostruko nezasićene masnoće (nalaze se u orašastim plodovima, semenkama i sl.) imaju najniži nivo masnih kiselina i su najbolje su od tri masti, odnosno poli-zasićenih masti, zasićenih masti i mono-nezasićenih masti. Orašasti plodovi su najbolji način da u organizam unesete potrebne zdrave masti bez griže savesti. Budući da su masne kiseline koje dobijamo iz orašastih plodova prirodne i nisu hemijski obrađene, one su naročito zdrave za srce.
Pogledajte i Samo 7 oraha dnevno štiti vas od raznih oboljenja
5. Pasulj
Ova namirnica je odlična za srce. Tako samo ½ šoljice pasulja dnevno pomaže u snižavanju nivoa holesterola za 8 odsto. Isprobajte sve vrste jer svaka od njih pruža organizmu jednu trećinu dnevnih potreba za vlaknima.
6. Čaj
Lekoviti napitak sadrži antioksidanse, ali i manju količinu kofeina od kafe. Pomaže u zaštiti kosti jer obiluje fitohemikalijama. Osim toga, čaj štiti organizam od štetnog LDL holesterola.
7. Tamna čokolada
Ova, većini omiljena namirnica, obiluje antioksidansima i lekovitim svojstvima koja smanjuju holesterol. Antioksidansi skriveni u tamnoj čokoladi smanjuju štetu na krvnim sudovima, ali i njihovu rupturu u jetri. Stručnjaci tvrde kako svakodnevna konzumacija 100 grama tamne čokolade pomaže u smanjenju pojave kardiovaskularnih problema za 21 odsto.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ordinacija.hr
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima