Priprema karamela nije uopšte teška, samo je bitno da budete pored šporeta sve vreme i da se nežno brinete za šećer koji se lagano topi na srednje jakoj vatri. Predstavljamo vam par trikova koje morate znati ako se odlučite da pripremite ovaj božanstveni specijalitet.
Karamel je jako vruć
I lepljiv. Kada pravite karamel u blizini držite veliku posudu s hladnom vodom i ledom. Ako vam karamel slučajno završi na ruci, odmah ju uronite u posudus ledom i vodom.
Posuda u kojoj ćete praviti karamel neka bude velika
Koristite što veću posudu/lončić u kojem ćete topiti karamel. Na taj način će se šećer ravnomerno topiti. Što je površina veća, a sloj šećera tanji to je manji rizik da šećer zagori.
Pogledajte i Jabuke u karamel sosu
Koristite tešku metalnu posudu
Za topljenje karamela vam treba kvalitetan lončić, tanki i nekvalitetni lončići se ne zagrevaju ravnomerno pa postoji mogućnost da vam karamel izgori.
Neka vam posuda bude čista
Ako radite tečni karamel, pre početka se uverite da u posudi, šećeru ili vodi nemate nikakvih nečistoća. Za rastopljeni šećer se sve lepi, a ne želite u karamelu ono što u njemu ne bi trebalo da bude.
Pročitajte i Brzo i lako: Čokoladni kolač za 15 minuta (VIDEO)
Izbegavajte mešanje
Trebalo bi da tresete posudu u kojoj pravite karamel. Mešanjem postižete to da šećer više ne stoji ravnomerno u posudi i na taj način se ne topi ravnomerno.
Koristite kristalni šećer
Polemike su brojne kada se potegne pitanje o tome koji šećer koristiti. Najbolje je, ako u kućnoj radinosti pravite karamel, da koristite obični kuhinjski kristalni šećer, za početak. U budućnosti možete eksperimentirati.
Pogledajte i Čokoladni krem - ganaš
Nemojte da vam karamel zagori
Ako vam karamel zagori, ne možete učiniti baš previše, možete ga samo baciti. Jedini savet je da u njega dodate puno vode i ponovno ga vratite na vatru budući da ćete na taj način lakše očistiti posudu u kojoj ste pripremali karamel.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Dobra hrana
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus