Priprema karamela nije uopšte teška, samo je bitno da budete pored šporeta sve vreme i da se nežno brinete za šećer koji se lagano topi na srednje jakoj vatri. Predstavljamo vam par trikova koje morate znati ako se odlučite da pripremite ovaj božanstveni specijalitet.

Karamel je jako vruć

I lepljiv. Kada pravite karamel u blizini držite veliku posudu s hladnom vodom i ledom. Ako vam karamel slučajno završi na ruci, odmah ju uronite u posudus ledom i vodom.

Posuda u kojoj ćete praviti karamel neka bude velika

Koristite što veću posudu/lončić u kojem ćete topiti karamel. Na taj način će se šećer ravnomerno topiti. Što je površina veća, a sloj šećera tanji to je manji rizik da šećer zagori.

Pogledajte i Jabuke u karamel sosu

Koristite tešku metalnu posudu

Za topljenje karamela vam treba kvalitetan lončić, tanki i nekvalitetni lončići se ne zagrevaju ravnomerno pa postoji mogućnost da vam karamel izgori.

Neka vam posuda bude čista

Ako radite tečni karamel, pre početka se uverite da u posudi, šećeru ili vodi nemate nikakvih nečistoća. Za rastopljeni šećer se sve lepi, a ne želite u karamelu ono što u njemu ne bi trebalo da bude.

Pročitajte i Brzo i lako: Čokoladni kolač za 15 minuta (VIDEO)

Izbegavajte mešanje

Trebalo bi da tresete posudu u kojoj pravite karamel. Mešanjem postižete to da šećer više ne stoji ravnomerno u posudi i na taj način se ne topi ravnomerno.

Koristite kristalni šećer

Polemike su brojne kada se potegne pitanje o tome koji šećer koristiti. Najbolje je, ako u kućnoj radinosti pravite karamel, da koristite obični kuhinjski kristalni šećer, za početak. U budućnosti možete eksperimentirati.

Pogledajte i Čokoladni krem - ganaš

Nemojte da vam karamel zagori

Ako vam karamel zagori, ne možete učiniti baš previše, možete ga samo baciti. Jedini savet je da u njega dodate puno vode i ponovno ga vratite na vatru budući da ćete na taj način lakše očistiti posudu u kojoj ste pripremali karamel.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Dobra hrana