Šećer bilo koje vrste, bio on rafinisani ili ne, neće podstaći zdravlje organizma, bez obzira na to što nas proizvođači uveravaju u suprotno. Ako želite svoja jela da zasladite, a ujedno želite da uživate u prednostima zdrave i uravnotežene ishrane, možete bez straha povremeno koristiti i šećer i med jer ni jedno neće negativno uticati na vaše zdravlje, ako se koriste u umerenoj količini.

Broj kalorija u medu i šećeru je poprilično sličan, ali med ipak sadrži nešto više kalorija. Jedna kašika belog šećera sadrži oko 49 kalorija i 12.6 grama ugljenih hidrata. Jedna kašika meda sadrži oko 64 kalorije i 17.3 grama ugljenih hidrata.

Pročitajte i Kako da napravite sok od čuvarkuće, meda i limuna (VIDEO)

Problemi sa probavom

Ako uzmete samo jednu kašiku meda ili šećera, razlika neće biti velika. Ako unosite veće količine, med bi mogao biti lošiji izbor jer će povećati ukupni unos kalorija i ugljenih hidrata. Iako med sadrži malu količinu minerala, koji se uglavnom potpuno unište tokom procesa obrađivanja, količina je toliko mala da neće značajno doprineti ukupnoj preporučenoj dnevnoj dozi.

Stoni šećer se sastoji od saharoze, šećera koji se sastoji od molekula fruktoze pričvršćene na molekulu glukoze. Med sadrži nešto saharoze i isto ima visok sastav fruktoze u odnosu na glukozu. Visok unos fruktoze iz namirnica kao što je med može izazvati probavne smetnje. Stoni šećer i javorov sirup ređe uzrokuju nastanak probavnih smetnji, kao što su nadutost, bolovi u trbuhu i proliv.

Nivo šećera u krvi

Sa izuzetkom zaslađivača poput stevije i aspartama, svi šećeri mogu povećati nivo šećera u krvi. Jedna kašičica meda ili šećera verovatno neće povećati nivo šećera u krvi, ali prekomeran unos meda ili šećera povećava rizik od naglog povećanja nivoa šećera u krvi. Da biste utvrdili kako vaše telo reaguje na šećer ili med, koristite glukometar i pratite nivo šećera u krvi dva sata nakon jela. Nivo šećera u krvi iznad 180mg/dl jasno ukazuje na to da vaše telo ne reaguje dobro na količinu šećera koju ste uneli.

Pročitajte i Med i cimet: Kombinacija koja leči mnoge bolesti

Budite umereni

Ako je vaša ishrana uravnotežena i zdrava, što uključuje unos svežeg voća i povrća, možete sebi da priuštite manju količinu šećera s vremena na vreme. Bilo da uživate u malo meda sa kojim zasladite čaj ili jedete tamnu čokoladu koja sadrži malo šećera, važno je biti umeren. Ako patite od dijabetesa ili pripadate rizičnoj grupi za nastanak dijabetesa, unos šećera svedite na minimum. Unosite šećer samo tokom posebnih događaja.

Isto važi i za osobe koje su podložne i bore se sa viškom kilogramima. Šećer izbacite iz ishrane, a počnite da koristite prirodne zaslađivače poput stevije. Tek tada ćete na siguran i zdrav način početi da skidate višak kilograma.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Centar zdravlja