Stručnjaci su ustanovili da, ukoliko svakog dana pojededemo jedno pakovanje čipsa, to je isto kao da smo popili pet litara ulja za godinu dana. Ujedno, problem nije samo u masnoćama, već i u količini soli i šećera.

Izrazito slan ukus čipsa, i osećaj sitosti koji pružaju masnoće u kombinaciji sa šećerom, koji se takođe nalazi u ovoj grickalici, čine trio za kojim naš mozak žudi. Konzumiranje čipsa utiče na nivo glukoze, pa smo ubrzo nakon grickanja čipsa još gladniji.

Pogledajte i Budite oprezni: Ovako čips ugrožava vaše zdravlje

“Kultura grickanja čipsa doprinela je epidemiji hipertenzije, debljine i srčanih bolesti. Nije problem ako povremeno konzumirate čips, ali oni koji ga jedu svakodnevno trebali bi se zapitati šta čine svom zdravlju“, poručio je jedan od istraživača.

Istraživanja su pokazala i da trudnice koje čips i slične grickalice jedu u velikim količinama mogu naškoditi zdravlju bebe isto kao i žene koje puše u trudnoći. Naime, toksične hemikalije koje se nalaze u čipsu mogu uticati na nižu težinu fetusa, manji opseg glave, i slabiji razvoj mozga.

Također postoje dokazi da čips sadrži kancerogene materije nastale prženjem na visokim temperaturama, i redovna konzumacija povećava rizik od malignih bolesti kod odraslih.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa