Stručnjaci su ustanovili da, ukoliko svakog dana pojededemo jedno pakovanje čipsa, to je isto kao da smo popili pet litara ulja za godinu dana. Ujedno, problem nije samo u masnoćama, već i u količini soli i šećera.
Izrazito slan ukus čipsa, i osećaj sitosti koji pružaju masnoće u kombinaciji sa šećerom, koji se takođe nalazi u ovoj grickalici, čine trio za kojim naš mozak žudi. Konzumiranje čipsa utiče na nivo glukoze, pa smo ubrzo nakon grickanja čipsa još gladniji.
Pogledajte i Budite oprezni: Ovako čips ugrožava vaše zdravlje
“Kultura grickanja čipsa doprinela je epidemiji hipertenzije, debljine i srčanih bolesti. Nije problem ako povremeno konzumirate čips, ali oni koji ga jedu svakodnevno trebali bi se zapitati šta čine svom zdravlju“, poručio je jedan od istraživača.
Istraživanja su pokazala i da trudnice koje čips i slične grickalice jedu u velikim količinama mogu naškoditi zdravlju bebe isto kao i žene koje puše u trudnoći. Naime, toksične hemikalije koje se nalaze u čipsu mogu uticati na nižu težinu fetusa, manji opseg glave, i slabiji razvoj mozga.
Također postoje dokazi da čips sadrži kancerogene materije nastale prženjem na visokim temperaturama, i redovna konzumacija povećava rizik od malignih bolesti kod odraslih.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom