Lako i brzo zamrzavanje povrća

Dok se za zimnicu treba malo više potruditi, ali sigurno je vrijedno uloženog vremena, za početak možete zamrznuti mahune ili mladi grah (pasulj i boraniju). Dok je mladi grah dovoljno proprati, pustiti da se posuši i spakovati u kese za zamrzavanje, oko mahuna ima malo više posla. Njih prvo treba očistiti, odrezati vrhove, a zatim blanširati, odnosno prokuvati do dva minuta u kipućoj vodi. Zatim se suše, najbolje poređane na čistoj krpi pa onda pakuju.

Pogledajte i 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane

Uz mladi grah i mahune, možete zamrznuti i rendane ili seckane tikvice. One, doduše, sadrže puno vode, ali tokom zime su izuzetno skupe pa neće biti loše da ih ponekad pripremite s pirinčem, napravite palačinke… Zatim, paprike se takođe lepo slažu uz mnoga jela, a možete ih oprati, očistiti, iseći na trake ili kockice pa zalediti nekoliko paketića da imate pri ruci.

Voće za šejkove i kolače

Ribizle, višnje, maline ili kupine samo su neke od ukusnih namirnica koje vredi zamrznuti, a takođe vam neće oduzeti previše vremena. Dok će višnje tražiti malo više vremena jer ih je mudro očistiti od koštica pre zamrzavanja, ostalo je voće dovoljno oprati pre zamrzavanja.

Pogledajte i Kako se pravilno zamrzava voće

Voće poput malina i kupina lako se kvari i stvara se buđ pa ih zamrznite što pre, a možete ih preventivno oprati u sirćetu i vodi. Sirće će ubiti plesan i svu nečistoću. Bobičasto voće tokom zime će biti odlično za smutije i šejkove dok, npr, ribizle i višnje možete koristiti za fine deserte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr