Lako i brzo zamrzavanje povrća
Dok se za zimnicu treba malo više potruditi, ali sigurno je vrijedno uloženog vremena, za početak možete zamrznuti mahune ili mladi grah (pasulj i boraniju). Dok je mladi grah dovoljno proprati, pustiti da se posuši i spakovati u kese za zamrzavanje, oko mahuna ima malo više posla. Njih prvo treba očistiti, odrezati vrhove, a zatim blanširati, odnosno prokuvati do dva minuta u kipućoj vodi. Zatim se suše, najbolje poređane na čistoj krpi pa onda pakuju.
Pogledajte i 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane
Uz mladi grah i mahune, možete zamrznuti i rendane ili seckane tikvice. One, doduše, sadrže puno vode, ali tokom zime su izuzetno skupe pa neće biti loše da ih ponekad pripremite s pirinčem, napravite palačinke… Zatim, paprike se takođe lepo slažu uz mnoga jela, a možete ih oprati, očistiti, iseći na trake ili kockice pa zalediti nekoliko paketića da imate pri ruci.
Voće za šejkove i kolače
Ribizle, višnje, maline ili kupine samo su neke od ukusnih namirnica koje vredi zamrznuti, a takođe vam neće oduzeti previše vremena. Dok će višnje tražiti malo više vremena jer ih je mudro očistiti od koštica pre zamrzavanja, ostalo je voće dovoljno oprati pre zamrzavanja.
Pogledajte i Kako se pravilno zamrzava voće
Voće poput malina i kupina lako se kvari i stvara se buđ pa ih zamrznite što pre, a možete ih preventivno oprati u sirćetu i vodi. Sirće će ubiti plesan i svu nečistoću. Bobičasto voće tokom zime će biti odlično za smutije i šejkove dok, npr, ribizle i višnje možete koristiti za fine deserte.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus