Čini se da nema ništa lakše od običnog zamrzavanja namirnica. Ali, da li je baš tako?

Naravno, vi možete samo da ga operete, stavite u vrećice i ubacite u zamrzivač. Ali, sa još par jednostavnih koraka dobićete voće, čija su blagotvorna svojstva i ukus najbolje sačuvani.

Priprema

Za zamrzavanje koristite najsvežije i najzdravije voće, jer ćete tako sačuvati i najviše njihovih nutritivnih vrednosti. Ako ostavite namirnice da stoje par dana pre pakovanja one će iz dana u dan gubiti vitamine i nutrijente. Biće sve podložnije kvarenju. Najbolje bi bilo da imate vakuum vrećice ili posude. Pripremite i jabukovo sirće ili sveži limunov sok i vodu.

Pakovanje

Voće je najbolje obraditi kratko pre pakovanja. Stavite veliku šerpu sa vodom na šporet da voda proključa. U drugoj posudi pomešajte 1 kašiku jabukovog sirćeta (ili limunovog soka) i 1 litar vode. Potrebno je da voće potpite kratko u ovoj mešavini. Neke voćkice, poput grožđa, jagoda, kupina i brusnica nije potrebno potapati u ovoj mešavini. Ovaj proces je, ustvari, potreban da se ne bi izgubila boja kod voća kao što su jabuke, breskve i kruške.

Pogledajte i  Kako da zamrznete maline i kupine

Voće pripremite, očistite, izrežite na kriške. Potopite ih u mešavini jabukovog sirćeta (ili limunovog soka) i vode na minut ili dva. Vadite ih iz te mešavine i šupljikavom kašikom spuštajte u kipuću vodu. Ostavite oko 2 minuta da se kuva, pa vadite i slažite u posude. Ako želite sada možete dodati i šećer i cimet (posebno ako pakujete jabuke za pitu).

Stavljajte 4 do 6 šolja komadića voća u vrećicu i zatvorite je uz pomoć vakuum mašine. Ako nemate mašinu trudite se da pre zatvaranja kese istisnete što više vazduha iz nje.

Nije preporučljivo da stavljate više pakovanja odjednom u zamrzivač, posebno ne vrećicu preko vrećice. Na taj način će se voće teže zamrznuti, a možete tako i sniziti temperaturu u zamrzivaču, što svakako ne želite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa