Šećer - previše šećera u dnevnoj ishrani (100 g ili 20 kašičica) može da naruši imunitet čak za 40 posto. Tu se misli pre svega na jednostavne šećere uključivo, na med i gazirane napitke. Radi se o oslabljenoj aktivnosti belih krvnih zrnaca da uništavaju mikrobe. Zanimljivo, kada se šećer zameni s kompleksnim ugljenimhidratima, pada imuniteta nema. Smatra se da šećer dovodi do smanjenja apsorpcije drugih hranjivih stvari, a posebno C vitamina koji u odbrani ima značajnu ulogu.
Loše masnoće i prerađena hrana - Visok unos zasićenih i trans masnoća iz industrijske hrane, a ponajviše zbog crvenog mesa može narušiti rad imuniteta. Oksidacijom takvih masnoća nastaje mnogo slobodnih radikala koji dramatično uništavaju obrambene ćelije i time oslabljuju imunitet. Što više unosimo zasićenih masnoća životinjskog porekla (crveno meso, masni sirevi, maslac, pavlaka i punomasno mleko) to je veći nedostatak prostaglandina i leukotriena. Stanje se bitno popravlja kada se deo takvih masnoća zameni s omega-3 masnim kiselinama.
PROČITAJTE JOŠ: Prirodni lekovi: 6 domaćih sirupa za ublažavanje kašlja
Nedovoljno kretanja - redovno vežbanje, pa makar se radilo o ubrzanom hodanju, neverovatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od telesnih toksina. Suprotno tome, vežbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi i postoji podsticaj organa zaduženih za obranu da proizvode nove ''vojnike'' za obranu.
Preterana upotreba lekova - Mnogi lekovi znatno ruše imuni sistm pa nikoga ne bi trebalo da čudi velika osetljivost osoba koje ih koriste za infektivne i druge bolesti.
Preterano konzumiranje alkohola - 5 pića ili više dnevno smeta obrambenim ćelijama posebno belim krvnim zrncima da se umnožavaju.
Vrhunski sportisti - pred takmičenje su takođe pod snažnim stresom pa neretko naglo obolevaju zbog pada imuniteta. Joga i meditacija pomažu u saniranju stresnog stanja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zdrava krava
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus