Počeo je Božićni post i ukoliko nemate ideju šta biste spremali i jeli, a želite da postite, evo naših predloga za posni doručak, ručak, večeru i desert.

Pita krompiruša

Sastojci: 1 kg krompira, 1 dl ulja, 500 g tankih kora, biber, 3 dl vode, 1 glavica crnog luka, začin od sušenog povrća, so, svež peršun, mirođija

Priprema:  Oljuštiti krompir i iseći ga na kockice. Sitno iseckati crni luk i dodati u činiju sa krompirom. Pobiberiti i dodati začin od sušenog povrća (za one koji ne vole može i samo so) i sitno iseckan svež peršun. Dobro izmešati sve sastojke. Prvu koru premazati uljem. Na nju staviti drugu koru na koju ide fil. Uviti u rolnu i ređati u podmazan pleh u krug (krenuti od centra). Ponavljati postupak dok se ne potroše sve kore.  Premazati pitu uljem i peći 40 minuta na 200°C. Pred kraj pečenja pite, dodati 1 kašičicu soli u 3 dl vode i staviti da provri. Pečenu pitu preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji desetak minuta da bi testo upilo tečnost. Servirati ukrašeno mirođijom.

Pogledajte i Trodnevni post jača imunitet, pomaže kod raka

Posne kiflice sa pivom i orasima 

Sastojci:

Za testo 800g brašna, 200ml piva, 400ml ulja, jedna kesica praška za pecivo (12g)

Za premazivanje testa 120g džema

Za sirup 400ml vode, 200g šećera, 1 kašičica rendane kore limuna

Za valjanje kiflica 100g mlevenih oraha (kokosovo brašno ili čokolada)

Priprema: U šerpu sipati 200g šećera, dodati 400ml vode i 1 kesicu rendane kore limuna i uključiti na srednju jačinu da provri. Kada provri, ostaviti da vri 8 minuta a zatim skloniti sa ringle. U posudu sipati 400ml ulja, 200ml piva i dodati postepeno 800g brašna. U brašno staviti jednu kesicu praška za pecivo i mesiti testo dok se sve lepo ne sjedini (oko 5 minuta). Podeliti testo na 5 jednakih delova. Staviti brašno na podlogu. Uzeti deo testa i oblikovati ga u jufkicu i razviti testo u krug. Testo treba da ima debljinu oko pola centimetra kada se potpuno razvije. Zatim iseći testo na 8 jednakih delova. Na svaki deo staviti malo džema i uviti kiflice. Krajnji deo kiflice treba da bude na dnu u plehu da se kiflica ne bi otvorila dok se peče. Kiflice staviti u rernu da se peku na 200 stepeni 25 minuta. Vruće kiflice natopiti sirupom pa ih uvaljati u orahe. Umesto oraha kiflice se mogu valjati u kokosovo brašno ili se mogu preliti rastopljenom čokoladom

Pogledajte i Brzo i lako: Posna slana torta sa krekerima 

Posne punjene paprike na hilandarski način

Sastojci: 6 suvih crvenih paprika, 3 praziluka ili jedna srednja glavica luka, 100g krupno mlevenih oraha, 1 šoljica pirinča, Začini po ukusu: so, biber, mlevena paprika, suvi biljni začin

Priprema: Propržite kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodajte mlevene orahe. Pržite sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodajte opran i očišćen pirinač. Sve zajedno pržite još 1 minut, pa u to dodajte začine po ukusu i krčkajte još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostavite suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Vodite računa da, prilikom punjenja, paprike ne napunite do vrha kako vam fil ne bi iscurio. Napunjene paprike poređajte u šerpu, dolijte malo vode (pa po potrebi dolivajte još ako ispari) i krčkajte na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Nakon toga, zapecite paprike u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Pred kraj pečenja polijte ih uljem koje ste prethodno propržili sa alevom paprikom.

Pogledajte i Kako da napravite posne krofne (VIDEO)

Prebranac

Sastojci: 1 kg pasulja, 1 kg i 200 g crnog luka, ulje, kašika aleve paprike, so, biber

Priprema: Ostavite pasulj preko noći da omekša. 2-3 glavice luka sitno iseckajte i stavite s pasuljem da se kuva. Kad proključa, procedite i bacite prvu vodu. Ponovo nalijte i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekša, pa procedite. Za to vreme sitno iseckajte preostali luk i lagano dinstajte u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodajte malo soli. Skinite s vatre, dodajte alevu papriku i dobro promešajte. U uljem namazano tavče ređajte red pasulja, red luka, i svaki sloj posolite i pobiberite. Završite s pasuljem.

Šta da kuvate i pripremate u danima posta
Profimedia/Shutterstock attachment-posni_krompir_iz_rerne_na_manastirski_nacin

Posni krompir iz rerne na manastirski način

Sastojci: 1 kg krompira, 150-200 ml maslinovog ulja, 1-2 limuna (sveže ceđen sok), 5-6 čena belog luka sečen na tri dela, 4-5 lista lovora svaki iseckan na četvrtinu, origano, so, biber

Priprema: Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog. Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajete na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti! Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira. Negde pred kraj pečenja izvadite  tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite. 

Posne bajadere 

Sastojci: 500 g mlevenog keksa, 200 g mlevenih oraha, 300 g kristal šećera, 2 dcl vode, 180 g margarina za kolače, 50 g čokolade za kuvanje, Za glazuru: 100 g čokolade i jedna kašika ulja

Priprema: U šerpu staviti margarin, vodu, šečer i otopiti na šporetu. U vrelu smesu dodati orahe, pa skloniti sa šporeta i umešati keks. Zatim otopiti na pari 50 g čokolade i izmešati sa polovinom smese od keksa. Druga polovina ostaje svetla. Sledi filovanje. U manju dublju tepsiju staviti foliju ili pek papir. Staviti jedan deo svetle mase, zatim jedan deo tamne. Ponoviti postupak da se dobije četvoroslojna bajadera. odozgo preliti glazurom od čokolade. 

Pogledajte i 5 recepata za sitne posne kolače

Posni čupavci

Sastojci: 30 kašika brašna, 20 kašika šećera, 25 kašika ulja, 35 kašika vode, 1 i po prašak za pecivo, 200g kokosa, 50g kakaoa, 50g posne čokolade za kuvanje, 1dl vode, 200gr margarina, 150g šećera

Priprema:Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte 20 kašika šećera. Pomešajte 25 kašika ulja i 35 kašika vode i to dodajte brašnu i šećeru. Umutite testo mikserom i  sipajte u podmazan pleh. Pecite na 180 stepeni 15-20 minuta. Testo je gotovo kada blago porumeni. Proverite čačkalicom. Kakao prah i šećer razmutite u 1dl vode i to postepeno zagrevajte u šerpici. Kada se skroz istopi, dodajte čokoladu i margarin i mešajte dok se ne izjednači masa. Kada se testo ohladi, isecite ga na kockice, umačite u mlaku glazuru i uvaljajte u kokos.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/