Šljive se suše različitim metodama, ali ovo sušeno voće omiljena je poslastica mnogih. Sadržaj šećera (glukoza, fruktoza, saharoza i ksilioza) je veoma visok - 30 odsto, piše Sensa. Sadrže oko 17g biljnih vlakana na 100 g plodova. Od vitamina najviše sadrže vitamine A i K, i vitamine B grupe. Od mineralnih materija u suvoj šljivi najviše ima: kalijuma, kalcijuma i gvožda te se smatraju zdravom namirnicom.
Ipak, prilikom kupovine suvih šljiva, obratite pažnju na sastojke navedene na ambalaži, kako biste se uverili da ne sadrže sumpor dioksid, koji predstavlja i sredstvo za konzerviranje, a to je zapravo plin koji se koristi za sušenje voća.
Ako suve šljive kupite u prodavnicama zdrave hrane, moralo bi da bude naznačeno da ne sadrže sumpor dioksid. Ako nisu originalno pakovane, deklaracija mora da sadrži naziv proizvoda iz koga se vidi podatak o grupi proizvoda, datum proizvodnje i rok trajanja.
PROČITAJTE JOŠ: Slasna baklava sa suvim šljivama
Bezbojni plin sumpor dioksid se, inače, pojavljuje kao glavni produkt izgaranja sumpora u fosilnim gorivima. Smatra se jednim od najčešćih zagađivača vazduha. On predstavlja nusprodukt rada automobilskih motora i fabričkih postrojenja i tako zagađuje životnu sredinu.
U prehrambenoj industriji se primenjuje kao antibakterijsko sredstvo ili kao vodeni rastvor sumporne kiseline i njenih soli, sulfita. Koristi se kao antioksidans kod nekog voća da bi se zadržala svetla boja, jer se tamnjenjem tog voća gubi i ukus.
Glavobolja, mučnina, povišen pritisak, emfizem, crvenilo, konjuktivitis samo su neke od tegoba koje ovo sredstvo može prouzrokovati.
Naime, sumpor dioksid napada sistem za disanje ljudi i životinja.
Oboleli od astme su najugroženiji kada je u pitanju konzumacija suvih šljiva koje sadrže sumpor dioksid. Vrlo lako mogu dobiti napad takozvane sulfitne astme. Sumpor dioksid i sulfati se koriste dugo, ali tek se nedavno otkrila veza između ovih jedinjenja i astme kod osetljivih osoba.
Kako se navodi na sajtu E-brojevi, posvećenom upravo aditivima u hrani,sumpor dioksid se nalazi na listi alergena koje se, prema direktivi Evropskog parlamenta mora jasno i vidljivo deklarisati, kako bi se kupce upozorili na sastojke hrane koji mogu uzrokovati alergije ili intolerancije na hranu, čak i onda kad se u hrani nalaze u vrlo malim količinama (kao npr. sastojci aditiva, pomoćnih dodataka u procesu proizvodnje, aroma i sl.).
PROČITAJTE JOŠ: Štrudla od suvih šljiva
Iz zdravstvenih razloga nije preporučljivo prekoračiti dnevnu dozu od 0,7 mg/kg telesne težine. Međutim, proizvođači hrane dužni su da deklarišu ovaj aditiv kao alergen samo ako je hrani dodato više od 10 mg/kg ili 10 mg/L, iako i značajno manje količine sumpora kod pojedinih bolesnika s astmom mogu uzrokovati napad astme.
#Đumbir se već vekovima koristi u medicinske svrhe i s pravom nosi epitet supernamirnice.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Aromatična čorba od oslića sa povrćem
Najlepša pogača sa cimetom u obliku pahulje
Piroške sa kačkavaljem i šunkom
Sendvič torta sa šunkom i krem sirom
Potpuno novo na tržištu: Brzi i hranljivi obroci sada dostupni u vidu Argeta salata