Procedura za prirodno bojanje jaja je uglavnom ista:
Pomešajte jednu litru vode s dve kašike alkoholnog sirćeta u loncu. Neka voda provri, ubacite prirodne boje u lonac, smanjite temperaturu na najmanje, pa pustite da se lagano kuva oko pola sata. Neka se boja ohladi, a tek onda ubacite kuvana jaja u nju i pustite da odstoje.
ŽUTA
Oprezno dodajte 3 kašike kurkume u vodu s rukavicama, jer ovaj žuti začin bi mogao ostaviti jarke mrlje na koži.
Pogledajte i Evo kako da dekorišete uskršnja jaja bez farbe
RUŽIČASTA
Narežite oko 800 grama cvekle i dodajte vrućoj vodi. Ne brinite ako jaja prvo budu izgledala tamno smeđa. Nakon što se osuše dobićete nežnu ružičastu boju.
PLAVA
U vruću vodu dodajte 600 grama naseckanog ljubičastog kupusa. Namakanje jaja u ovoj posudi u trajanju od 30 minuta daće vašim jaima nežnu plavu boju. Želite li boju pojačati, ostavite jaja da se namače u boji preko noći u frižiferu.
Pogledajte i Uskrs: 2 najzanimljivija načina ukrašavanja jaja zlatnom folijom
NARANDŽASTA
Dodajte 4 šoljice ljuski od jaja u lonac kako bi dobili narančasto-smeđu boju jaja. Želite li svetliju nijansu obojenih jaja, pustite da se ista namoče u pripremljenoj otopini preko noći u frižideru.
POSEBNA PROCEDURA ZA SIVU SA SREBNIM EFEKTOM
Pomešajte 800 mililitara obične vode s 800 grama smrznutih borovnica. Pustite da tečnost dođe do sobne temperature, odnosno da se borovnice u potpunosti odmrznu, pa ih procedite. U tečnost stavite kuvana jaja, stavite u frižider, i pustite da se namoče preko noći.
Savet plus:
Mladi listovi spanaća podariće vašim uskršnjim jajimaa zelenu boju, a crvenu će vam dati sok od brusnica ili šipka. Želite li postići nežnu boju bele kafe skuvajte ljuske od oraha, a tečnost upotrebite za prirodno bojanje jaja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus