Kada frižider nije čist stvara se rizik od nastanka bakterija koje putem hrane mogu lako dospeti u naš organizam.
Rešetke i police u frižideru moraju svakodnevno da se brišu. Ne dozvolite da se osuši i skori sadržaj iscurelog sosa ili drugih ostataka hrane. Osim što će vam kasnije biti daleko teže da sastružete skorele fleke, one postaju i izvor za nastanak bakterija. Posuđe koje odlažete u frižider takođe mora da bude besprekorno čisto. Pre nego što ih vratite u frižider, prebrišite tegle od džema ili salate, bočice kečapa i slično.
Pogledajte i Kako da očistite frižider za samo 15 minuta
Proveravajte rok trajanja hrane koju držite u frižideru, a naročito u kakvom su stanju njihova pakovanja. Važno je da ništa ne curi, na primer meso koje se odmrzava ili bobičasto voće zamrznuto u kartonskim kutijicama. Hranu koja se odmrzava izvadite iz njihovih pakovanja i prebacite u tanjir.
Jednom nedeljno brišite spoljašnji deo vrata frižidera, naročito ivice i vrh, i to čistom krpom umočenom u vodu sa malo deterdženta za sudove. Povedite računa o plastičnim ili metalnim delovima za otvaranje vrata friza i frižidera, jer se na njima često nalaze mrlje i prljavi otisci prstiju. Za čišćenje delova od nerđajućeg čelika koristite specijalan, kupovni sprej.
Pogledajte i Saveti za pravilno čišćenje frižidera
NAPOMENA: Unutrašnjost frižidera ne smete da čistite deterdžentom niti bilo kojim drugim hemijskim sredstvom, jer ako ga dobro ne isperete lako će dospeti u hranu. Koristite prirodna sredstva, a najbolje bi bilo da pomešate 2 kašike sode bikarbone i 1/4 l vrele vode. Isperite vlažnom krpom, pa posušite čistim peškirom. Na ovaj način ćete se rešiti i neprijatnih mirisa.
Unutrašnjost frižidera čistite na svaka dva-tri meseca. Posebnu pažnju posvetite sitnim pregradama za jaja i policama u vratima frižidera.
Neprijatne mirise iz frižidera uklonićete uz pomoć taloga od kafe. Stavite talog na tacnicu, a potom u frižider i ostavite da prenoći. Ujutru će neprijatni mirisi nestati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor:dnevno.rs
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno