Pominje se da je sapun dobio ime po planini Sapo u okolini Rima. Kako legenda govori, mast životinja koja se stapala sa pepelom bila je delotvorna u pranju i to je bila preteča današnjih sapuna.
Sapun se kasnije pravio od biljnih ulja. Danas je osnovna sirovina mnogih sapuna upravo maslinovo ulje.
Pročitajte i Napravite domaći sapun za samo 40 minuta
Ono što je potrebno za izradu domaćeg, zdravog, sapuna jeste baza koja može biti od nekog neutralnog dečjeg sapuna kojeg izrendanog otopite na pari ili mikrotalasnoj. Sledeći korak je dodavanje čajeva i drugog bilja (neven, kamilica, nana).
U zavisnosti koji miris preferirate u smesu se dodaje eterično ulje. Lavanda i kamilica deluju umirujuće, pa su često sastavni deo dobrog domaćeg sapuna. Kada smesu dobro izmešate, stavite je u određene kalupe. Kalupi mogu biti i oni za kolače.
Ukoliko želite da intenzivirate boju sapuna možete dodati i malo kakaa u smesu. Pripremlejn sapun u kalupu treba da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi, a mnakon toga izvaditi ga iz kalupa i ostaviti još par dana da se suši.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus