Potrebno je:
1. Dečiji sapun
2. 2-3 kašike bademovog ulja
3. 1 kašičica meda (ako nemate med, zamenite ga sa 3 kašičice šećera)
4. 150 ml vrućeg kozjeg mleka (kozje mleko po potrebi možete zameniti kravljim)
5. Glicerinski sapuni u različitim bojama (ako želite da ukrasiti svoj sapun, a ako ne zelite – onda 1 kašičica apotekarskog glicerina).
6. Posuda za kuvanje na vodenoj pari, od kojih je poželjno da jedna bude metalna.
7. Kalupi za sapun – (silikonski kalupi, plastične kutije (od jogurta, margarina..), plastične flaše)
8. Rende i mikser
Priprema:
1. Stavite vodu u posudu da se greje i počnite da rendate sapun.
2. Kad voda u posudi počne da vri, smanjite vatru na minimum. Sapun istresite u šerpu, dodajte mleko (obavezno vruće), sećer ili med, promešajte i ostavite sapun da se topi.
3.Vreme topljenja sapuna je 20-40 minuta (u zavisnosti od proizvođača i sastojaka sapuna). Možete poklopiti poklopcem da mleko ne bi isparavalo, ne morate mešati. Vatra mora biti na minimumu.
4. Dok se sapun topi uzmite glicerinske sapune u boji i naseckajte ih na male komadiće. Iskoristite od svake boje po malo.
5. Nakon 20 - ak minuta topljenja, dodajte u smesu 2-3 kašike bademovog ulja i promešajte.
6. Uzmite mikser i počnite da mutite vaš sapun, nekih 20-30 sekundi. Nema veze ako su ostale grudvice, one će nestati prilikom mućenja. Smesa će se uvećati u obimu i postajaće penasta.
7. Ukrase, napravljene od glicerinskih sapuna u boji istresite u šerpu i promešajte varjačom.
8. Sada smesu preručite u pripremljen kalup (prethodno malo namazan uljem). Nemojte da odugovlačite taj proces, da sapun ne bi počeo da se steže.
9. Posudu sa sapunom ostavite u frižider, na nekih pola sata.
10. Izvadite iz frižidera i izvadite sapun iz kalupa. Sapune isecite na komadiće i ostavite 3-4 dana da se suše na vazduhu, povremeno ih okrećite.
Idealno vreme za sazrevanje sapuna je dve do tri nedelje, ali možete da ga koristite i posle nekoliko dana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Femina
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno