- Prvi organizovani uzgoj luka je započeo u Aziji pre otprilike 5,500 godina. U kratkom se vremenu počeo uzgajati i u ostatku sveta i postao popularan zbog lekovitih svojstava i lakog čuvanja tokom zime.

- Luk je vrlo zdrav za jelo. Puni su kompleksnih ugljenih hidrata koji održavaju zdravlje metabolizma, vitaminima, mineralima, vlaknima te ne sadrže masnoće.

- Srednje velika glavica luka sadrži oko 30 kalorija.

Pogledajte i Nisu sve vrste luka za sva jela: Evo koja vrsta je najbolja i kako se pravilno seče (VIDEO)

- Oko 2000 godina se u starom Egiptu verovalo kako luk deluje poput afrodizijaka. Na primer, sveštenici u Egiptu nisu smeli konzumirati luk kako on ne bi uticao na njihov libido.

- Najveći uzgojeni luk je težio oko 5 kilograma.

- Jak miris luka nas može rasplakati, ali na sreću postoje taktike koje to mogu sprečiti. Jedna od napopularnijih je žvakanje žvake ili hleba, upaljena sveća... Možete staviti malo sirćeta na dasku za sečenje.

- Luk se trenutno nalazi na šestom mestu najpopularnijih namirnica.

- Atlete i vojnici starih civilizacija su ga koristili kao izvor snage. Verovali su kako njegova konzumacija pruža više energije i brzinu pokreta.

- U Americi je u zadnjih 20 godina porasla potražnja za ovom vrstom luka za čak 50 posto.

- Možete se rešiti neugodnog zadaha nakon konzumacije luka ako pojedete malo peršuna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: ordinacija.vecernji.hr