Hijatus hernija ili zeludacna kila nastaje kada želudac probije u grudni koš kroz otvor na dijafragmi, na mestu gde jednjak iz grudnog koša prelazi u trbušnu duplju.
U najvećem broju slučajeva javlja se povremeno (rede je stalno stanje), ometajući normalnu funkciju jednjaka i početnog dela želuca, prvenstveno transport hrane, i sprečavanje vraćanja želudačnog sadržaja.
Pročitajte i Kako da izgubite pola kilograma za jedan dan
Prva mera sa kojom se treba lečiti zeludacna kila je svakako sprovođenje specifičnog, rigoroznog dijetetskog režima, koji u kombinaciji s redukcijom telesne težine kod velikog broja bolesnika dovodi do znatnog poboljšanja zdravstvenog stanja.
Savetuje se pet ili vise obroka dnevno, u razmaku od najduže tri sata. Iz jelovnika treba izbaciti masnu, veoma slanu ili kiselu hranu. Izbegavati previše tople ili hladne namirnice posto iritiraju želudac.
Želudacna kila se pored lekova strogo kontroliše ishranomi nikako se ne preporučuju: testa pržena u ulju, vruć hleb, raž i ovas, punomasno mleko, zreli sirevi, pavlaka, masna, dimljena i žilava mesa, mesne prerađevine, pohovana i pržena hrana, kečap, paprika, pasulj, boranija, masline, kupus, prokelj, luk, konzervisano povrće, šljive, orasi, lešnici, citrusi (limun, pomorandža, grejp), Čokolada, šlag, masni kolači, previše slana hrana, ljuti začini, nana, kafa, gazirana i alkoholna pića.
Preporučuje se
Neglazirani pirinač, kukuruz, kuvana pšenica, jogurt, kiselo mleko, mladi sir, belanca, konjsko i živinsko meso, nemasna riba, šargarepa, krompir, celer, spanać, blitva, bundeva, cvekla, tikvice, sveže voće – dinja, kruška,mandarine, trešnje,smokve, grožđe, med,matični mleč, mirodija, peršun, kim, sveže ceđeni sokovi, zeleni čaj, supe, negazirana voda…
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: dijetamesecevemene.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus