Više od 55 oboljenja povezuje se sa glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ili celijakiju ovo stanje ne dijagnostikuje. Takođe, procenjuje se da je skoro 40% svetske populacije netolerantno na gluten. Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo značiti da i vi spadate u tu grupu.
- Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, proliv pa čak i zatvor (najizraženiji je kod dece nakon konzumiranja glutena)
- Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama
- Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten
- Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza
- Neurološki simptoni, kao što su vrtoglavica ili osećaj da nemate ravnotežu
- Hormonska neravnoteža
- Migrenske glavobolje
- Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije
- Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima)
- Problemi sa raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promene raspoloženja
Pogledajte i Domaći napitak protiv prolećnih alergija
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: minimagazin.info
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs