Neprijatni mirisi u kuhinji mogu da potiču od kuvanja, iskipele hrane ili kante za otpatke. Međutim, postoji nekoliko rešenja da sprečite zadržavanje neugodnih mirisa u svom kulinarskom carstvu.
1. Uništite neprijatne mirise od kuvanja. Ako ste, na primer, pržili ribu i zadržao se neugodan miris, evo jednog odličnog trika da kuhinja ponovo odiše svežinom. U tiganju pomešajte 3 kašike alkoholnog sirćeta i čašu vode i tu mešavinu prokuvajte nekoliko minuta. Sirće je kiselog sastava, neprijatni mirisi alkalnog, pa će tako sirće neutralisati zaostale mirise.
Pogledajte i Kako da uklonite mirirs belog luka sa ruku (VIDEO)
2. Neutrališite mirise iz kante za smeće. Ako ne perete redovno kantu za smeće, može se desiti da se u njoj krije izvor neprijatnog mirisa koji je zagospodario kuhinjom. Lako ćete se rešiti toga tako što ćete nakon svakog bacanja vreće očistiti kantu ili na dno staviti komad papira na koji će se zadržati eventualna tečnost koja curi iz kese. Takođe, bar jednom nedeljno poprskajte kantu sredstvom za dezinfekciju i temeljno je operite.
Pogledajte i 5 trikova za čistu i mirišljavu kuhinju
3. Očistite kuhinjske aparate. Redovno održavajte čistima mašinu za pranje posuđa (čistite filtere), mikrotalasnu rernu, frižider, zamrzivač...
Pogledajte i Kako da očistite frižider za samo 15 minuta
4. Očistite odvod u sudoperi. Neprijatni mirisi mogu da potiču i od sudopere, tačnije iz odvoda. Zbog toga redovno čistite odvode i ne dozvolite da se nakupe ostaci hrane.
Pogledajte i Kako da očistite odvod bez upotrebe hemikalija
5. Sprečite nastanak neprijatnih mirisa. Ukoliko prospete hranu ili vam pokipi u toku pripreme, odmah je obrišite i ne dozvolite da se skori. Sveže mrlje možete posuti solju kako biste ih lakše obrisali.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: delish.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem