Kada govorimo o opasnostima koje vrebaju u kuhinji, ne mislimo uvek na bakterije i nedovoljnu higijenu. Reč je o posuđu koje često koristite u prirpemi jela.

Ukoliko se u vašoj kuhinji hrana priprema u plastičnim i aluminijskim posudama, vreme je da ih se rešite, a time i eliminišete otrove koje sadrže.

Pročitajte i Ove stvari nemojte prati deterdžentom za posuđe

Plastika često sadrži bisfenol A poznat i kao skraćenica BPA. Taj sastojak povezuje se s mnogim bolestima, pa čak i pojavom kancera. Neki naučnici tvrde kako uzrokuje neplodnost, bolesti srca i dijabetes.

Od plastičnih posuda preporučljivo  da kupujete samo BPA-free plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5.

Važno je da zapamtite i ovaj podatak: reciklažni kodovi 3 i 7 uključuju BPA ili druga štetna jedinjenja.

Pogledajte i Kako da lako uklonite zagorelu masnoću s posuđa

Neki naučnici tvrde da korišćenje posuđa od aluminijuma može biti povezano s demencijom, Parkinsonovom bolešću i autizmom. Zato je najbolje da aluminijsko posuđe zamenite s drvenim, keramičkim, staklenim i emajliranim posuđem.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Dnevno.hr