Ima mnogo istine u izreci „Vi ste ono što jedete“ a to se najbolje primećujete kada koža počne da reflektuje ono što unosite u organizam.

Zdrava i prirodna ishrana omogućiće vašoj koži mekoću i blistav sjaj. Prirodni antioksidanti i fitohemikalije su veoma korisni za poboljšanje proizvodnje kolagena pomoću kojeg je naša koža elastična.

Voće i povrće sadži dosta pigmenata u obliku beta karotena i karotenoida koji koži mogu pružiti zdrav izgled i prirodan sjaj.

Evo predloga namirnica koji su najbolji prijatelji vaše kože, piše thedailymeal.com.

1. Crvena paprika

Obogaćena je vitaminom C i stimuliše proizvodnju kolagena tako da koža ostaje meka i nežna.

2. Avokado

Sadrži dobre masne kiseline, kao i karotenoide, pa koža  postaje otpornija na negativne uticaje koji stvaraju oštećenja poput finih linija i bora.

3. Repa

Visok procenat nitrata pomaže boljoj cirkulaciji krvi u organizmu. Osim toga moćni antioksidanti u repi, zajedno sa tamnim pigmentom, štite kožu od preranog starenja i održavaju je mladolikom.

Pogledajte i Napravite kremu protiv bora od želatina

4. Spanać

Tamni zeleni listovi sadrže vitamin E koji pruža zaštitu od starenja, kao i vitamin A i C koji pomažu u borbi protiv akni. Mešavina antioksodanata obezbeđuje efekat blistavije kože, a pored toga spanać može da stimuliše reparaciju DNK, koji može zaustaviti rast ćelija raka.

5. Borovnice

Borovnice sadrže antocijanine, koji su odgovorni za prepoznatljivu boju ovog voća, ali su i antioksidanti, odgovorni za neutralisanje slobodnih radikala koji uzrokuju probleme sa kožom.

Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice

6. Šipak

Elaginska kiselina i antioksidanti pospešuju regenarciju kože i imaju anti upalna dejstva što pomaže u zarastanju rana.

7. Slatki krompir

On je prepun vitamina C i korisnih pigmenata, što dovodi do povećanja proizvodnje kolagena u cilju poboljšanja izgleda kože.

8. Jabuke

Ovi plodovi sadrže pektin i kvercetin koji veoma moćno regulišu nivo šećera u krvi i poboljšavaju imunitet, što se odmah reflektuje na vašoj koži.

Pogledajte i Zašto ne treba ljuštiti jabuku

9. Paradajz

Bogat likopenom, on može pomoći u oslobađanju od slobodnih radikala uzrokovanim UV zračenjem.

10. Šargarepa

Šargarepa sadrže visok nivo beta karotena koji se pretvara u vitamin A u telu.

Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu

11. Bundeva

Bundeva sadrži flavonoide i karotenoide koji podstiču sjaj kože, ​dok vitamini kao što su A i C pomažu u izdržljivosti kože.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa