Mnogo je načina da se kajgana “poboljša” dodavanjem egzotičnih začina, soseva, povrća, mesa i ostalih priloga, ali deluje da je nemoguće zamisliti drugačiji način same pripreme od uobičajena tri koraka: razbijanje jaja, mućenje jaja i prženje jaja u vrelom tiganju.
Međutim, Danijel Paterson, čuveni kuvar iz San Franciska i ponosni vlasik Mišelinove zvezdice, trudi se da inspiriše ljude da eksperimentišu u kuhinji i nudi sasvim novi metod pripreme gotovo neizostavne stavke na menijima za doručak širom planete.
Naime, Paterson je oduvek spremao kajganu na tradiocionalni način, u tiganju sa nelepljivom podlogom. Međutim, kada ga je njegova ekološki osvešćena supruga upozorila na navodni štetan uticaj teflona na hormone, prešao je na običan tiganj.
Ostatak jaja koji bi se zalepio za dno "običnog" tiganja i zahtevao naporno ribanje, Patersonu je ipak došao glave i onda je imao “eureka” momenat: Zašto ne bismo spremali kajganu u provreloj vodi?
Ako već poširamo jaja, zašto ih pre toga ne bismo umutili, zapitao se Paterson. Isprobao je novu metodu i shvatio da se jaja neće zalepiti za dno tiganja ukoliko kajganu pripremate u malom vrtlogu provrele vode.
Taj praktičan razlog nije i jedini motiv za prelazak na “barenu kajganu” jer Paterson tvrdi da vrelina vode čini jaja mekšim, pufnastijim i laganijim. Tako pripljemena kajgana ide sjajno uz razne priloge, kaže Paterson i lično preporučuje puter.
Recept za barenu kajganu
4 sveža jajeta
so i biber
nesoljeni puter
Jaja dobro umutite u činiji, oko 30 sekundi
U šerpicu sipajte oko 10 cm vode i kuvajte je na srednjoj temperaturi dok ne provri. Dodajte malo soli. Meštajte vodu kako bi se stvorio vrtlog, i onda dodajte umućena jaja. Poklopite posudu i izbrojte do 20, a zatim sklonite poklopac. Kajgana bi trebalo da pluta na površini vode u tračicama. Pažljivo sipajte jaja u cediljku i nežno je promrdajte nad sudoperom kako bi se kajgana ocedila. Sipajte jaja u tanjire, dodajte so i biber i malo putera koji će se brzo istopiti na vreloj kajgani. Služite kajganu uz tost.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: N1
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus