Svaka kuvarica obavezno u svojoj kuhinji ima aluminijumsku foliju koju koristi u mnogim situacijama, od pečenja do odlaganja hrane. Ali, da li to čini pravilno?

Mnogi od vas je sigurno imaju u svojim kuhinjskim ormarićima i može biti vrlo korisna, ali i štetna.

Pogledajte i 6 genijalnih trikova s aluminijumskom folijom

Evo nekoliko saveta, kako da je najbolje iskoristite.

- Da biste sprečili da kožica kod pileta ili ćurke ne izgori, pre nego što se meso ispeče, držite ga pokrivenog folijom deo vremena tokom pečenja.

- Ne koriste je u mikrotalasnoj peći, jer je može oštetiti, a i aluminijum odbija elektromagnetske talase, pa se hrana nejednako kuva.

- Ne koristite foliju na hrani koja je bogata kiselinama, poput kiselog voća, hrane sa sirćetom, paradajzom ili paradajz sosom. Posle nekoliko dana u foliji, kiseline, recimo iz lazanja, reaguju sa aluminijumom i dolazi do uništavanja folije. Hrana može čak dobiti metalni ukus i to nije nikako zdravo.

Pogledajte i Eliminišite bolove pomoću aluminijumske folije

Inače, trudite se da ne upotrebljavate ovu foliju prečesto, jer na taj način može da dođe do povećanja nivoa aluminijuma u našem telu, više nego što je preporučljivo.

- Koristite je na temperaturama nižim od 150 stepeni prilikom pečenja, kada god je to moguće.

Mada, aluminijum ne možemo da izbegnemo (nalazimo ga u limenkama, šamponskim flašama i slično), možemo ga uz pomoć nekih trikova čistiti iz organizma. Za to koristite: limunov sok, kurkumu, beli luk, morske alge i peršun.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Lifepressmagazine