Kad je u pitanju lečenje gripa i prehlade tokom zimskih meseci mandarine su voće koje se najviše koristi u tim situacijama zbog velikih količina vitamina C koje poseduje.

Pročitajte i Izlečite bolove u grlu prirodnim putem

Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u teglu.

Mlevene kore prelijte čašom votke ili 40% alkohola. Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji nedelju dana na tamnom mestu. Nakon toga uzimajte po jednu kašiku posle jela, zajedno sa jednom kašičicom meda. Leči kašalj i pročiščava grlo. Zanimljiv način korištenja korice mandarine je pravljenje ušećerenih korica ovog voća.

Evo recepta

Sastojci:

500 - 600 g mandarina

300 - 400 ml vode

1 kašičica soli

350 g kristal šećera

350 ml vode

Kristal šećer za valjanje korice

Pročitajte i Prirodni lekovi koji ublažavaju simptome mnogih bolesti

Priprema

Oljuštite mandarine, sočnu sredinu pojedite, a koricu sačuvajte. Koricu stavite u lončić, prelite je s 300 - 400 ml vode i dodajte 1 kašičicu soli. Kuvajte koricu u ovom rastvoru do vrenja. Kada proključa prospite vodu, a koricu sačuvajte. Ovo radite kako bi izvukli gorčinu iz korice, kada radite s pomorandžama postupak je potrebno ponoviti 3 puta, ali za mandarine je dovoljno samo jednom prokuvati.

Prokuvanu koricu iseckajte na tanke komadiće. U drugom loncu pomešajte 350 g šećera i 350 ml vode i pustite da proključa, a šećer otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuvajte na laganoj vatri 30 - 40 minuta ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup jako gust.

Oprezno prebacite koricu na rešetku i ostavite je tako da se ocedi i malo prosuši. Potom koricu uvaljajte u dosta kristal šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila.

Suvu stavite u teglicu ili vrećicu, možete je dodavati kolačima, napicima ili je naprosto grickati kad vam padne šećer u krvi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:lijekovitirecepti.com